PET: Flygtningestrøm fører næppe terrorister til Danmark

Mindst 12.400 flygtninge og migranter rejst ind i landet siden 6. september. Omkring 1.500 har søgt om asyl.

Beboere på asylcentret Ny Skovlund ved Holstebro fik for få dage siden leveret 250 gratis pizzaer. Ejeren af pizzeriaet Papatya er så berørt af flygtninge-situationen, at han gav 250 pizzaer til asylcentret. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer ikke, at der skulle være terrorister blandt de flygtninge, der den seneste tid er kommet til Danmark i forbindelse med den nuværende flygtningesituation.

Det slog konstitueret PET-chef Finn B. Andersen fast på et netop overstået pressemøde.

- De efterretninger, vi har, på baggrund af dem vurderer vi, at organiserede militante grupper ikke vil benytte menneskesmuglere eller flygtningeruter til at forsøge at få terrorister ind i Danmark – simpelthen fordi ruten ikke er hensigtsmæssig, siger Finn B. Andersen.

Derfor er der ingen ændringer i den nuværende trusselsvurdering fra marts 2015. Trusselsniveauet er stadig "alvorligt".

pressemødet deltog også justitsminister Søren Pind (V) og rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

De oplyste, at mindst 12.400 flygtninge og migranter er rejst ind i Danmark siden 6. september. Omkring 1.500 har søgt om asyl.

Lige nu er der forholdsvis roligt i grænseområdet, fortalte rigspolitichefen:

- Det er ikke muligt at sige, om den nuværende forholdsvis rolige situation vil ændre sig – men vi er klar til at håndtere situationen.

Ren vildning

I Folketinget har der de seneste uger været udtryk på bekymring for, at der netop kunne være terrorister blandt de indrejste.

Også Islamisk Stat (IS) har meddelt, at de skulle have sendt 4.00 islamiske krigere forklædt som flygtninge mod Europa med flygtningestrømmene.

Men den bekymring maner PET-chefen nu til jorden.

- Vi har efterretninger, der viser, at sådanne udmeldinger bruges som vildledning. Men det kan selvfølgelig ikke afvises, at der blandt flygtninge er enkelte, der sympatiserer med islamistisk propaganda, siger Finn B. Andersen.

PET: De flygter fra IS

PET vurderer samtidig, at mange af de flygtninge og migranter, der kommer til Europa, netop flygter fra militante islamiske bevægelser og derfor ikke har stor sympati for IS.

Hvordan kan I være sikre på, at der ikke er terrorister blandt flygtningene?

- Vi har ikke efterretninger, der peger på, at det skulle være tilfældet. På den anden side er vi ikke naive, vi holder nøje øje med det, men vi vurderer ikke, at det ændrer på den nuværende trusselsvurdering.

Finn B. Andersen og PET vurderer samtidig, at risikoen for at blive opdaget af flygtninge, der ikke sympatiser med IS, er ”rigtig stor”, og at IS derfor ikke vil benytte sig af den mulighed.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter