PET gav Folketinget mangelfulde oplysninger i hackersag

Både Rigspolitiet og PET beklager mangelfulde oplysninger til Folketinget i hackersag.

PET føler sig brødebetynget i sagen om hackerangrebet på CSC. (© DR)

Folketingets Retsudvalg er blevet forsynet med mangelfulde oplysninger fra Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) i forbindelse med den såkaldte CSC-hackersag.

Det fremgår af et svar til Folketingets Retsudvalg, som justitsminister Mette Frederiksen (S) har fremsendt til udvalget fredag.

Inden svaret blev offentligt tilgængeligt, var politidirektør Svend Larsen fra Rigspolitiet ude og beklage, men Ritzau er nu i besiddelse af selve svaret, og heraf fremgår det, at også PET føler sig brødebetynget i sagen.

- Rigspolitiets og Politiets Efterretningstjenestes bidrag til besvarelsen af tidligere folketingsspørgsmål om sagen har således ikke været fuldt ud dækkende. Rigspolitiets og Politiets Efterretningstjeneste skal beklage dette, lyder det i svaret til Retsudvalget.

Modtog advarsel tidligere

Omdrejningspunktet i sagen er, hvornår svensk politi henvendte sig til dansk politi for at oplyse, at Danmark og CSC kunne være offer for et hackerangreb.

Allerede i juni 2012 modtog Rigspolitiet en opringning fra svensk politi, og i efteråret modtog både Rigspolitiet og PET e-mails fra svenskerne om sagen.

- Det er information, som er modtaget af uformelle kanaler, men alligevel kan vi i bagklogskabens lys se, at den har været så præcis, at man allerede dengang burde have indledt en efterforskning, siger politidirektør i Rigspolitiet Svend Larsen til Ritzau.

Tiltag iværksat

Efterforskningen blev først indledt i januar 2013, altså et halvt år efter den første henvendelse, og politiet har efterladt det indtryk, og det var for sent, erkender Svend Larsen.

Ifølge ham har man nu iværksat en række tiltag, som skal sikre, at man ikke fremover kommer til at stå med håret i samme postkasse.

- Vi skal blandt andet se på, hvordan man i fremtiden kan sikre logning af den type information af mere uformel karakter i fremtiden, siger Svend Larsen.

Ikke tilstrækkelig kapacitet

I svaret til retsudvalget siger justitsminister Mette Frederiksen desuden:

- Sagen har vist, at sikkerheden hos CSC ikke har været god nok, og at Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste på daværende tidspunkt havde en efterforskningsmæssig kapacitet på cyberområdet, som må betegnes som ikke fuldt tilstrækkelig.

I maj 2014 har Rigspolitiet etableret en ny it-efterforskningsenhed, Nationalt Cyber Crime Center, som skal styrke efterforskningen af blandt andet hackerkriminalitet.

/ritzau/

FacebookTwitter