PET har nu rejst fire sigtelser om spionage for Tyrkiet

PET har foretaget afhøringer, ransagninger og beslaglæggelse i sagen.

Tilhængere af præsident Recep Tayyip Erdogan brænder en figur af Fethullah Gülen, der bor i USA. Konflikten trækker også tråde til Danmark. (Foto: AMMAR AWAD © Scanpix)

I en sag om påstået tyrkisk spionage på dansk jord har PET rejst endnu en sigtelse.

Det skriver netmediet Solidaritet.dk med henvisning til et svar til Folketingets retsudvalg.

De fire sigtelser drejer sig alle om overtrædelse af paragraf 108 i straffeloven, den såkaldt milde spionageparagraf.

Oplysningen om den fjerde sag kommer fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

- Der er i disse sager gennemført en tidkrævende efterforskning, herunder foretaget afhøringer af sagens personer og indhentet beviser til brug for efterforskningen på baggrund af bl.a. ransagninger samt beslaglæggelser og udlæsning af it-udstyr, skriver ministeren ifølge Solidaritet.dk.

- Jeg vil gerne gøre det helt klart, at det selvsagt er uacceptabelt, hvis personer i Danmark hjælper andre landes myndigheder med at spionere mod andre personer her i landet, siger justitsminister Nick Hækkerup om den mulige spionage. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Det har tidligere været fremme, at tre personer var sigtet. Det nye er, at den ene person har fået endnu en sigtelse.

Klapjagt på tilhængere

Mistanken handler om personer, der i Danmark skal have indsamlet oplysninger om mennesker, som skulle være knyttet til Gülen-bevægelsen.

Fethullah Gülen, der er imam, og som bor i USA, mistænkes af Recep Erdogans styre for at have iværksat et kupforsøg i Tyrkiet i juli 2016.

Mange af præsidentens tilhængere gik på gaden i protest mod kupforsøget, der blev slået ned, og som efterfølgende har fået alvorlige konsekvenser. (Foto: HUSEYIN ALDEMIR © Scanpix)

Som led i den efterfølgende klapjagt på tilhængere af Gülen skal der også have været aktiviteter i Danmark. Flere herboende skal være blevet anmeldt til de tyrkiske myndigheder.

Og det er i den forbindelse, at PET besluttede i første omgang at rejse sigtelse mod tre personer. Den oplysning kom frem i marts 2018, da Justitsministeriet besvarede et spørgsmål fra socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen.

Senest brugt i 2012

Paragraf 108 handler om at gøre noget, som sætter en fremmed efterretningstjeneste i stand til at virke på dansk territorium.

De tre første sigtelser blev rejst 27. februar 2018, har PET tidligere oplyst til Ritzau.

Oplysningen om den fjerde sigtelse er fremkommet i et svar til SF'eren Karina Lorentzen Dehnhardt.

Den såkaldt milde spionageparagraf blev senest brugt i en straffesag i 2012. En professor i statskundskab ved Københavns Universitet blev dømt for at have spioneret for Rusland.

/ritzau/