PET indblandet i kontroversielle klimaanholdelser

Politiets Efterretningstjeneste er blevet undersøgt af statsadvokaten i forbindelse med anholdelserne af de fem terrormistænkte under klimatopmødet.

Ifølge tidligere operativ chef hos PET, Hans Jørgen Bonnichsen, laver alle betjente anholdelserapporter, når de tilbageholder en mistænkt. Det er altså logisk for Statsadvokaten at spørge efter rapporten. Men Statsadvokaten får i den konkrete sag af vide, at PET ikke har lavet en anholdelses rapport. (© DR)

Politiets Efterretningstjeneste er blevet undersøgt af statsadvokaten i forbindelse med anholdelserne af de fem terrormistænkte under klimatopmødet.

En terrormistænkt kvinde klagede nemlig over en anholdelse, som hun føler, var meget hård. Men det har aldrig været muligt for statsadvokaten at få skriftlig dokumentation af PET for, hvordan anholdelsen foregik.

Hårdhændet behandling

Kvinden bliver anholdt i sit hjem under klimatopmødet. Hun bliver kommanderet ned på gulvet, bliver bagbundet med strips og kropsvisiteret af en betjent fra Politiets Efterretningstjeneste. Imens stormer kampklædte betjente ind i hendes stue.

Ifølge hendes klage bliver hun herefter fikseret med et knæ i ryggen. Herefter bliver hun kørt rundt i København uden at vide, at hun er mistænkt for terror.

Troede manden var terrorist

Et andet sted i København har politiet nemlig stoppet hendes mand. Han var på vej hen for at hjælpe med en flytning. Med sig har han to andre, der også skal hjælpe, og på vejen bliver de tre stoppet i en politikontrol. På grund af hvad, der ifølge DR's oplysninger, er en fejl over politiradioen, bliver den ene mand forvekslet med en international terrorist.

Derfor bliver der iværksat en større aktion i København. PET stormer mandens bopæl og anholder hans kone, der, ifølge et vidne udsagn, gik og pakkede julegaver ind, mens hun så TV.

Hun bliver kørt rundt i København i politibil uden adgang til toilet og uden forklaring på, hvorfor hun er anholdt. Efter seks timer er der nogen i Politiet, der opdager, at det ikke er internationale terrorister, de har anholdt, og kvinden bliver sluppet fri.

Politrapporten mangler

Kvinden tager herefter hjem. Hendes mand er der ikke, og hun går uroligt rundt og venter. Han kommer først hjem timer efter, da han også har været tilbageholdt. De beslutter begge at klage over behandlingen.

Mandens klage har i den seneste uge fyldt meget i medierne, fordi det ikke lykkes Statsadvokaten at finde de betjente, der kørte rundt med ham.

Kvindens ene klagepunkt gik derimod på selve anholdelsen, som hun mente var for hård. Derfor spurgte Statsadvokaten efter anholdelses-rapporten hos PET.

Ifølge tidligere operativ chef hos PET, Hans Jørgen Bonnichsen, laver alle betjente anholdelserapporter, når de tilbageholder en mistænkt. Det er altså logisk for Statsadvokaten at spørge efter rapporten. Men Statsadvokaten får af vide, at PET ikke har lavet en anholdelses rapport.

Advokat: Sjusket efterforskning

Bjørn Elmquist, der er advokat for kvinden, tror ikke på, at PET-betjente kan glemme at lave en anholdelses-rapport. Han tror den findes et sted. Derfor er han også skuffet over, at Statsadvokaten accepterer, at PET siger, de ikke har lavet en.

- Det er en af grundende til, at jeg har klaget over Statsadvokatens efterforskning. Den er så slasket og sjusket på det her område. Jeg forstår ikke, at man ikke går videre og kræver at få indblik i de filer, der må være elektronisk på sådan en sag, siger Bjørn Elmquist.

Enhedslisten undrer sig

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper undrer sig også over efterforskningen.

- Det må jo være af stor interesse for Statsadvokaten at finde ud af, hvorfor der ikke er optaget en anholdelsesrapport. Specielt når man ser på, hvilke sager vi har med at gøre. På det tidspunkt tror PET jo, det er en sag om international terror, siger Pernille Skipper.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Statsadvokaten, da sagen skal undersøges igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk