PET: Ja, vi fik indberetning om formodet gerningsmand før terrorangreb

Kriminalforsorgens henvendelse til PET gav ikke anledning til mistanke om snarlig terrorangreb.

Omar Abdel Hamid El-Hussein på billeder, politiet sendte ud til offentligheden, da han havde begået knivoverfald på en anden ung mand. (Foto: © Foto fra Københavns Politi)

Det er korrekt, når Kriminalforsorgen påstår, man sendte en indberetning til Politiets Efterretningstjeneste (PET) på den 22-årige formodede gerningsmand bag terrorangrebet i København Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Det bekræfter PET i en pressemeddelelse.

PET har 'under den nu afdøde 22-årige formodede gerningsmands varetægtsfængsling i september 2014 modtaget en indberetning fra Kriminalforsorgen', lyder det i den skriftlige udtalelse.

Kendte intet angreb

'Når PET modtager sådanne indberetninger, bliver der foretaget en konkret vurdering af oplysningernes karakter og indhold med henblik på at overveje, hvordan oplysningerne videre håndteres i PET samt karakteren af en eventuel opfølgning', skriver efterretningstjenesten endvidere.

Hvad Kriminalforsorgen indberettede om den mistænkte kendes ikke af offentligheden, men PET mener ikke, at der på baggrund af indberetningen var anledning til at tro, at den unge mand ville planlægge et terrorangreb.

Derudover havde PET ikke fået nogen efterretninger om, at lørdagens angreb ville finde sted.

Løsladt i januar

Den 22-årige blev løsladt fra fængslet i januar og var således kun på fri fod i kort tid, før han angiveligt udførte angrebet på kulturhuset Krudttønden og synagogen i København.

Han havde afsonet en voldsdom på to år efter at være domt i 2013 for et groft og umotiveret knivstikkeri på en ung mand i et S-tog. Men efter en længere varetægtsfængsel blev manden løsladt før tid.

Det er efter angrebet kommet frem, at den 22-årige også var kendt for sin tilknytning til bandemiljøet.

Men det er stadig uklart, hvornår og hvorfor den unge mand fik radikale synspunkter.

Den formodede gerningsmand afgik ved døden tidligt søndag morgen efter at have været i ildkamp med politiet.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54e0e6b4a11f9f109046dca7

Stærke holdninger til jøder

Tidligere klassekammerater har over for DR Nyheder fortalt, at han under sin HF-uddannelse på VUC i Hvidovre havde meget stærke og ofte hadefulde holdninger til jøder, og at han diskuterede Israel-Palæstina-konflikten med flere af dem.

Berlingske erfarer, at manden i fængslet skulle have tilkendegivet, at han ville til Syrien for at kæmpe for den brutale terrorgruppe Islamisk Stat.

Det var angiveligt sådanne udtalelser, der fik Kriminalforsorgen til at sætte ham på en liste med i alt 39 navne over radikaliserede indsatte i de danske fængsler.

To mennesker mistede livet, og fem betjente blev såret under lørdagens dramatiske hændelser.

Den formodede gerningsmand afgik ved døden tidligt søndag morgen efter at have været i ildkamp med politiet.