PET kræver hårdere straf for at udgive forbudt bog

Ekstra Bladets Poul Madsen er indkaldt som nyt vidne i landsret, hvor Politiken-redaktør risikerer fængsel.

Chefredaktør Christian Jensen blev straffet med en bøde på 50.000 kroner, mens koncernen JP/Politikens Hus skulle af med 100.000 kroner. (Arkivfoto) (Foto: Jakob Dall- Dansk Røde Kors © Ritzau Scanpix)

PET og tjenestens hemmeligheder er i dag emne i to forskellige retssale i Østre Landsret.

I den ene retssal fortsætter den tidligere PET-chef Jakob Scharf sit forsøg på at blive frifundet for at røbe fortrolige oplysninger i bogen 'Syv år for PET'.

I den anden kræver PET's nuværende chef, Finn Borch Andersen, at få straffet JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen, fordi dagbladet Politiken i strid med en dommers forbud offentliggjorde bogen.

I januar sidste år blev mediekoncernen og chefredaktøren af Københavns Byret idømt bøder på henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner.

Kravet var oprindelig, at Christian Jensen skulle idømmes fængsel, og at mediekoncernen skulle af med en bøde på 15 millioner kroner.

Men byrettens resultat var ikke afskrækkende, har PET hævdet, mens Christian Jensen og JP/Politikens Hus var klar til at acceptere byrettens dom.

I landsretten møder de op med et ønske om at blive frifundet. Og her er i øvrigt Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet, og to journalister indkaldt som nye vidner.

Sagen skyldes et dramatisk forløb i oktober 2016 om bogen 'Syv år for PET' skrevet af den tidligere chef Jakob Scharf.

PET mente, efter at have læst forlaget Peoples Press' præsentation, at bogen kunne indeholde fortrolige og hemmelige oplysninger, og derfor bad man retten om forbud og beslaglæggelse.

5. oktober forbød en dommer forlaget at udgive bogen, 7. oktober fik Radio24syv og 99 boghandlere forbud og 8. oktober kom turen til JP/Politikens Hus. Men Politiken bragte dagen efter den forbudte bog.

Jakob Scharf blev i byretten idømt fire måneders fængsel, og hans ankesag ventes i februar.

/ritzau/