PET kunne have forhindret økseangreb

Flere jurister mener, at PET inden økseangrebet mod Kurt Westergaards havde tilstrækkelige beviser til få hans overfaldsmand dømt for for overtrædelse af straffelovens terrorparagraf.

Overfaldet på Kurt Westergaard kunne være forhindret, hvis PET havde valgt at bruge dets viden om overfaldsmanden til at få dømt for terrorrelationer. (Foto: Brian Rasmussen © Scanpix)

Det alvorlige angreb mod Muhammed-tegneren Kurt Westergaard kunne have været undgået, det skriver Berlingske Tidende tirsdag.

Allerede inden gerningsmanden med en økse brød ind i tegnerens hus, havde Politiets Efterretningstjeneste (PET) beviser nok til at få gerningsmanden dømt for overtrædelse af straffelovens terrorparagraf og tillige til at få ham udvist.

Det fastslår jurister på baggrund af PET's egne oplysninger i sagen.

Del af terrorrelateret netværk

PET oplyste i weekenden i en meddelelse, at manden var "en del af et terrorrelateret netværk" og desuden har "tætte forbindelser" til al-Qaeda. Når PET har grundlag for at skrive det, vil der også være grundlag for domfældelse efter terrorloven, mener professor i strafferet Jørn Vestergaard.

- Hvis der er hold i PETs oplysninger, falder et forhold som somalierens helt klart ind under loven, siger han med henvisning til bestemmelser, der gør det strafbart at deltage i en gruppe, som driver terrorvirksomhed. Strafferammen er seks års fængsel:

- Strafferetligt set skulle der ikke være noget til hinder for at sigte, tiltale, dømme og udvise, siger Vestergaard.

Hvis PET har beviser

Han vurderer, at PET sandsynligvis valgte at lade manden forblive på fri fod for at skaffe yderligere oplysninger om hans hensigter og netværk. PET har hidtil sagt, at de ikke havde beviser nok til at anholde manden.

Men tre andre strafferetseksperter deler opfattelsen af, at den anholdte somalier kunne være anholdt inden fredagens episode, hvis PET har beviser for påstanden om hans deltagelse i et terrornetværk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk