PET solgte våben til terrortiltalt: 'Det var en grotesk lav pris'

Forsvarer kritiserer PET's brug af agenter i terrorsag, der begynder nu.

Politiet slog den 11. december 2019 til mod flere netværk rundt om i landet. Ifølge PET var der mistanke om, at netværkene forberedte terrorangreb. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Da en 26-årig mand i december 2019 købte to pistoler, lyddæmpere og ammunition ved indkøbscentret Fields i København, var sælgeren ikke en ligesindet fra det kriminelle miljø.

Det var i stedet en agent fra Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Og lige efter salget anholdt PET i en stor aktion manden sammen med en række andre personer. Efterretningstjenesten fortalte, at man havde forhindret et terrorangreb.

Nu er den 26-årige tiltalt for at ville begå terror sammen med en anden mand.

Sagen begynder i dag ved Københavns Byret. De to mænd nægter sig skyldige.

Forsvarer ser kritisk på PET's metoder

I retsbøger og i anklageskriftet fra sagen kan man læse, at politiet under efterforskningen ikke er kommet frem til, hvor de to mænd ville slå til.

Det kan være mål både i Danmark og udlandet, står der.

Det fremgår også, at PET-agenten solgte våbnene til kun 6.800 kroner, og at agenten både havde chattet og mødtes med den 26-årige forud for købet.

Da politiet på et tidspunkt bad om at få den 26-åriges varetægtsfængsling forlænget, forklarede han, at han ville købe pistolerne, fordi de kunne sælges videre med gevinst.

- Politiagentens pris for pistolerne var helt grotesk lav, forklarede den 26-årige.

Og netop den del af sagen kommer til at være hovedfokus for hans forsvarsadvokat, Janus Malcolm Pedersen:

- PET går meget, meget aktivt ind i en dialog og en samtale, og så ender det med, at de tilbyder at sælge våben for en pris, som er urealistisk billig. Det, mener jeg, er problematisk, siger han.

I Danmark er det nemlig ikke lovligt for hverken politi eller PET-agenter at fremprovokere lovovertrædelser.

Så du mener, at din klient er blevet lokket?

- Lokket, opfordret, tilskyndet og skubbet ud i noget, som han efter min opfattelse aldrig havde gjort, hvis den her PET-agent ikke havde været med inde over, lyder det fra Janus Malcolm.

Fulgte IS-sympatisører

Den 26-årige mand har forklaret, at han over for PET-agenten overdrev sin religiøse holdninger og sit venskab med kendte islamister for at presse prisen på våbnene ned.

Han erkender dog, at han har forsøgt at overtræde våbenloven.

Af de tidligere retsdokumenter kan man læse, at den 26-årige fulgte flere kanaler, der sympatiserede med Islamisk Stat, på beskedtjenesten Telegram.

Han har også forklaret, at han har brændt Jesus-figuren i sit danske pas, fordi 'det er forbudt for muslimer at have tegn og billeder af Jesus'.

Bliver han kendt skyldig i sagen, vil anklagemyndigheden fratage ham netop det danske pas og hans statsborgerskab.

Dansk pas med Jesus Kristus. (Foto: Jens Dresling)

Ifølge anklagemyndigheden blev den 26-årige og den medtiltalte kun stoppet i deres planer, fordi de blev anholdt.

- Våbenkøbet viser, at de to mænd var langt i deres planlægning og havde viljen til at udføre et eller flere angreb, lød det fra statsadvokat Lise-Lotte Nilas, da de to mænd blev tiltalt.

Medtiltalt kendt fra radikale miljøer

Den anden 26-årige mand er tiltalt i sagen, fordi politiet mener, at han finansierede våbenkøbet og var med i planlægningen.

Han kommer fra Ishøj og er i familie med en kendt syrienkriger, der blev meldt dræbt i 2014.

Den 26-årige har også efter eget udsagn i 2014 og 2015 været en del af den islamistiske gruppe Milatu Ibrahim.

Samme gruppe har flere dømte syrienkrigere været knyttet til.

Den 26-årige har også selv vidnet i en terrorsag, hvor hans tidligere skolekammerat var tiltalt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Ifølge DR Nyheders oplysninger blev han også afhørt i terrorefterforskningen efter angrebet på Krudttønden og synagogen i februar 2015.

Den 26-årige kendte nemlig Omar el-Hussein fra uddannelsesinstitutionen VUC. Her opsøgte Omar el-Hussein ham en enkelt gang og spurgte til mulighederne for at rejse til Syrien.

Anklagemyndighen kræver ham udvist fra Danmark, hvis han bliver dømt.

Politiet slog i december 2019 til på flere adresser i Danmark. Her kan du se, hvor der var aktion. Kort: Flemming Brandt/DR.

Flere anholdelser

Politiet og PET slog ikke kun til mod de to mænd i december 2019.

I alt blev 20 personer anholdt, fordi myndighederne mente, at et større netværk var i gang med at planlægge terrorangreb - både med våben og sprængstoffet TATP.

Flere af de anholdte er siden blevet løsladt i sagen, og i november skal den anden del af terrorsagen, der handler om indkøb af sprængstof, for retten.

Det er uvist, hvor mange der vil blive tiltalt i den sag.

Lang fængsling

Den 26-årige hovedmand i våben-sagen har siddet varetægtsfængslet i knap halvandet år, og det har været meget belastende, fortæller Janus Malcolm.

- I halvdelen af den periode, der er gået, har der efter min overbevisning ikke været en aktiv efterforskning. Der har sagen ligget til juridisk vurdering, og det, mener jeg simpelthen, er for lang tid. Det er urimeligt over for mennesker, mistænkt i den her type sager.

Der forventes dom i sagen til oktober.

Hør politiet forklare, hvad der førte til anholdelserne i december 2019 her: