Peter blev syg af Siemens: Jeg hostede blod op og kunne ikke få vejret

Peter Christensen har lidt et erhvervsevnetab på 25 procent efter at have arbejdet med giftige kemikalier på Siemens.

Peter Christensen er en af de mange tidligere ansatte hos Siemens Wind Power, som er blevet kronisk syge af deres arbejde hos vindmølleproducenten. (© dr)

Første gang Peter Christensen blev klar over, at hans helbred havde lidt skade af arbejdet hos vindmølleproducenten Siemens Wind Power, var en nat tilbage i begyndelsen af 2010.

- Jeg hostede blod op og kunne ikke få vejret, fortæller han.

- Jeg tænkte; "hva’ fa’en, hvad sker der". Det er jo ikke helt normalt, at man begynder at hoste blod op og døjer med at få luft og sådan noget.

Kort tid efter at have hostet blod op, melder Peter Christensen sig syg. Da han igen forsøger at vende tilbage til arbejdet i støbehallen i Aalborg, må han efter bare nogle timer give op.

- Jeg kunne slet ikke få vejret og blev fuldstændig ildrød i hovedet, og så var det bare om at komme ud derfra i en fart og i bad, husker han.

Delte bekymring med Siemens

Dagen efter han havde hostet blod op og havde svært ved at trække vejret, tog Peter Christensen alligevel på arbejde og fortalte sin chef om oplevelsen.

- Jeg sagde til ham, at det ikke var så godt, at det var noget lort, og om de havde lavet en forkert blanding eller sådan noget. Det mente han ikke, at det var. Det forstod jeg ikke rigtig noget af, fortæller han.

Flere andre tidligere medarbejdere fortæller også til DR Nyheder, at de ikke følte, de blev taget alvorligt, når de råbte op.

Ifølge Siemens' pressechef, Rasmus Windfeld, er medarbejdernes bekymringer dog noget, der tages meget alvorligt.

- Vi har rigtig gode systemer til at opsamle medarbejdernes bekymringer. Og det er en af vores vigtigste metoder til at forbedre arbejdsmiljøet og arbejdsgangene og effektiviteten og alting omkring det, forklarede han i et interview fredag.

Har astma og eksem

Peter Christensen er én ud af mere end 60 nuværende og tidligere ansatte hos Siemens Wind Power, som har Arbejdsskadestyrelens ord for, at de er blevet kronisk syge af deres arbejde.

Hos virksomheden arbejdede de med stofferne epoxy og isocyanater, som har givet dem allergisk eksem og/eller astma. For Peter Christensen er det begge dele, og han vil have dem resten af sit liv.

I november 2010 afgjorde Arbejdsskadestyrelsen, at Peter Christensen havde fået eksem i sit ansigt og på sine hænder på grund af epoxy.

Året efter fik han anerkendt sin astma som en arbejdsskade, og det blev vurderet, at hans méngrad er på ti procent, mens han har et erhvervsevnetab på 25 procent.

Frem til Arbejdsskadestyrelsens afgørelse i november 2011 forsøgte Siemens Wind Power at omplacere Peter Christensen til en kontorstilling. Her slog eksemet og astmaen dog stadig ud.

I marts 2011 blev han fyret, ”fordi der ikke kunne findes andre placering, du kunne arbejde med,” fremgår det af afgørelsen fra Arbejdsskadestyrelsen.

"Er det kræft eller hvad"

Selv i dag – mere end fem år efter han blev fyret – mærker Peter Christensen tydeligt konsekvenserne af sine arbejdsskader i dagligdagen.

- Jeg synes, det er en hård pris, siger han.

Hver morgen tager det tid, før han kan få vejret og komme i gang. Samtidig kredser tankerne omkring de mulige konsekvenser af isocyanater. Det er nemlig på EU’s liste over stoffer, som kan være kræftfremkaldende.

- Det tænker jeg faktisk meget på. Hver gang jeg mærker et eller andet, der er ømt i kroppen, tænker jeg: Så for helvede, er det kræft eller hvad?.

Sammen med to andre tidligere medarbejdere har Peter Christensen gennem fagforbundet 3F lagt sag an mod Siemens Wind Power.

De vil blandt andet forsøge at gøre firmaet erstatningspligtige i forhold til medarbejderne.

Har du oplysninger i sagen om Siemens, vil DR Nyheders undersøgende redaktion meget gerne høre fra dig. Vi vil også gerne have tip, hvis du kender til farligt arbejdsmiljø i andre virksomheder. Skriv til os på tipos@dr.dk. Vi behandler henvendelser fortroligt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk