Peter fra Odense har smidt 16 kilo med hundedyr slankemedicin: Tilskud kan være på vej væk

Vægttabsmedicin fra Novo Nordisk koster op til 31.000 kroner om året. Den store efterspørgsel får Sygeforsikringen "danmark" til at overveje at fjerne tilskud.

Peter Vilcken har tabt 16 kilo siden han begyndte på slankemidlet Wegovy i december. (Foto: © Amalie Hougaard Knudsen)

Peter Vilcken fra Odense stikker sig en gang hver uge i enten maven eller låret med vægttabsmedicin. Han har prøvet de fleste slankekure i sit forsøg på at tabe sig. Men hvis kurene har resulteret i vægttab, så har succesen kun været kort, før Peter Vilcken har taget de tabte kilo på igen.

- Jeg var oppe i en klasse, hvor jeg blev karakteriseret som ekstremt overvægtigt, siger han.

Derfor var det oplagt at prøve det nye vægttabsmiddel Wegovy fra Novo Nordisk, da det kom på det danske marked i december. Når Wegovy sprøjtes ind i kroppen en gang om ugen hæmmes appetitten så meget, at man spiser mindre. Det har fået kiloene til at rasle af Peter Vilckens krop. Siden han begyndte på Wegovy har han tabt 16 kilo, og det har gjort hverdagen en del nemmere.

- Der er ikke så meget mave i vejen, når jeg bukker mig ned for at binde mine sko, som der var engang, forklarer Peter Vilcken.

Men Peter Vicklen er ikke færdig med sit vægttab endnu. Målet er at komme ned på normalvægt, som er på lige godt 80 kilo for Peter Vilcken. Han er klar over, at der kan være et stykke vej til målet.

- Jeg er lige godt halvvejs. Om det tager et halvt år eller et år, det har jeg ikke nogen deadline på. Det tager den tid, det tager at nå målet, siger han.

Stor efterspørgsel

Peter Vilcken er langt fra den eneste, der er hoppet på wegovy-vognen. Alene i januar begyndte mindst 16500 på vægttabsmedicinen.

For at få Wegovy skal man have et BMI på over 30 og en recept fra sin praktiserende læge.

I Skanderborg kan praktiserende læge Rasmus Christoffersen godt mærke, at der er kommet et nyt vægttabsmiddel på markedet.

- Vi har nærmest dagligt kontakt med patienter, der efterspørger den her behandling. Men det er langt fra alle interesserede i Wegovy, der ender med at vælge det til, siger Rasmus Christoffersen.

Prisen kan nemlig være en udfordring. Startprisen er 17.000 om året og i takt med dosissen stiger med tiden kan prisen stige til 31.000 kroner om året.

Peter Vilcken synes også medicinen er dyr, men han mener, det er pengene værd. Hans økonomi kan godt holde til udgifterne. Samtidig ser han udgiften som en motivation for at nå i mål med sit vægttab.

Aldrig set noget lignende

Det er ikke muligt at få offentligt tilskud til Wegovy, men medlemmer hos Sygeforsikringen "danmark" kan få op til 50 procent i tilskud. Siden produktet blev lanceret i december, har foreningen oplevet en stor efterspørgsel på vægttabsmidlet.

- I mine 18 år i Sygeforsikringen "danmark" har jeg ikke oplevet en lignende efterspørgsel før, siger Allan Luplau, administrerende direktør i Sygeforsikringen "danmark".

De mange udbetalinger gør Allan Luplau så bekymret, at han nu vil overveje om tilskuddene skal sættes ned eller måske helt fjernes.

Peter Vilcken er en dem, der får et tilskud af Sygeforsikringen "danmark", og han håber, at tilskuddet fortsætter.

- Jeg vil selvfølgelig blive ked af det, hvis de skærer i tilskuddet, men det ville ikke få mig til at stoppe med medicinen. Men det kunne nok ramme andre, der ikke har de samme økonomiske muligheder, som jeg har, tilføjer han.

Målet er normalvægtig

Lægemiddelstyrelsen har afvist offentligt tilskud til medicinen, blandt andet fordi studier viser, at man tager kiloene på igen, hvis man stopper med medicinen. Derfor kan patienterne også ende med livslang medicinering.

Det bekymrer også Peter Vilcken, men han har tænkt sig at stoppe med Wegovy, når han når sit mål. Det er at få et BMI på under 25 og dermed blive normalvægtig. Han håber, at hans nye livsstil med motion og mindre mad kan holde vægten nede, når han stopper med medicinen.

- Lige nu spiser jeg de samme måltider som før, jeg spiser bare mindre portioner og lader være med at tage de tre ekstra frikadeller. Jeg lærer, at jeg kan leve af mindre. Jeg har det jo ikke skidt. Jeg har det godt, så jeg satser på at modbevise lægernes forudsigelser, siger han.

Peter Vilcken har flere sygdomme som følge af sin overvægt. Han får medicin for forhøjet kolesteroltal og forhøjet blodtryk, og han er klar over, at det er hans egen livsstil, der har sat ham i den situation.

Og selvom han erkender sit eget ansvar, mener han, at det offentlige burde give et tilskud til medicinen, fordi det vil gavne samfundet i sidste ende.

- Vi overvægtige er en stor belastning for sundhedsvæsenet, og hvis det her kan hjælpe til, at vi ikke skal indlæggelses og have behandling, så må det spare penge for samfundet på den lange bane, siger han.

Peter Vilckens mål er at lære at leve med nye vaner.

- Jeg tror ikke, det bliver svært, jeg er topmotiveret.