Peter Madsen i mentalundersøgelse: En afdød krop fortjener ikke særlig respekt

På dag 10 i ubådssagen læste anklageren store dele af mentalundersøgelsen op.

I den psykologiske undersøgelse har Peter Madsen givet udtryk for, at han vil gennemføre retssagen af ren nysgerrighed. (Foto: © Tegning Esther Marie Bjørneboe NRK/DR, NRK/DR)

En lang dag i ubådssagen sluttede i dag med, at anklager Jakob Buch-Jepsen begyndte på oplæsningen af Peter Madsens mentalundersøgelse.

Peter Madsen sidder på anklagebænken, tiltalt for drab på og mishandling af den svenske journalist Kim Wall i ubåden Nautilus sidste år.

Men inden oplæsningen af mentalerklæringen gennemgik både forsvarer og anklager alle de detaljer i sagen, som de mener, retten skal kende, inden der kan falde dom i sagen den 25. april.

Her er tre centrale pointer fra tiende retsmøde i sagen.

1: Mentalundersøgelsen

Peter Madsen byggede både raketter og ubåde. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Anklager Jakob Buch-Jepsen nåede i de sidste tyve minutter af dagens retsmøde at læse op af den psykologiske undersøgelse af Peter Madsen.

Det skete i et højt tempo, fordi retten er presset på tiden.

Når sagen fortsætter den 23. april vil retten få læst resten af den mentale undersøgelse højt - herunder også selve konklusionen i mentalerklæringen, som anklageren kort var inde på, da han præsenterede hele sagen for retten på retssagens første dag 8. marts.

I dag kom det frem, at Peter Madsen til psykologer har givet udtryk for, at han med sin tredje forklaring om, hvordan Kim Wall døde, havde fortalt sandheden.

Første forklaring lød, at hun var sat i land. Anden forklaring lød, at hun havde fået en tung luge i hovedet og var død. Tredje forklaring lyder, at hun døde som følge af en ulykke med kulilteforgiftning i ubåden.

I undersøgelsen står der, at Peter Madsen ikke tænkte meget over de skiftende forklaringer.

Peter Madsen har erkendt, at han har parteret Kim Walls lig. Psykologundersøgelsen beskriver, at han har kaldt det ekstremt uden at uddybe det.

- Han kunne ikke få liget op af ubåden. Hvad gør man, hvis man har et stort problem. Man deler det op i nogle mindre, står der noteret i undersøgelsen.

Han har også fortalt, "at en afdød krop ikke fortjener særlig respekt".

På spørgsmålet om, hvordan Kim Walls forældre mon havde det med, at de fik deres datter tilbage i flere stykker, står der:

- Han tænker, at de pårørende bare vil have deres Kim tilbage, om hun så var brændt.

Peter Madsen har fortalt, at han aldrig har været udsat for seksuelle overgreb, og at han har det tætteste fortrolighedsforhold til kvinder, han har haft sex med.

I undersøgelsen er det noteret, at Peter Madsen ved, at han har gjort noget galt og fortjener en lang straf. Samtidig står der, at han frygter en forvaringsdom, som han risikerer at få, hvis han bliver dømt for drab på Kim Wall.

Peter Madsen har flere gange talt om selvmord, men han ser nu frem til at få tid til at skrive bøger. Og om selve straffesagen står der i undersøgelsen:

- Han har truffet en fast beslutning om, at han vil gennemføre retssagen af ren nysgerrighed.

- Man fandt ham noget emotionelt affladiget med narcissistiske træk, står der også et sted.

2: Ekskone slipper for at vidne

De fleste dage har retssagen mod Peter Madsen kørt i retssal 60 i Københavns Byret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I dag afgjorde retten, at Peter Madsens ekskone ikke skal vidne i sagen mod ham. Det havde forsvareren ellers ønsket.

Peter Madsen er blevet skilt fra sin hustru, mens han har siddet varetægtsfængslet. Da Peter Madsen og journalisten KIm Wall sejelede ud i Nautilus august sidste år, var de stadig gift.

Dommeren nævnte, at hun havde truffet afgørelsen om at lade ekskonen slippe som vidne på baggrund af en lægeerklæring og nogle telefoniske samtaler.

Det er tidligere kommet frem, at Peter Madsen sendte en sms til ekskonen den nat, KIm Wall døde, og at ekskonen talte med politiet om natten.

3: Mange, lange blogindlæg

Ubåden UC3 Nautilus (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Udover diskussion om ekskonen, oplæsning af mentalerklæringen og mange detaljerede redegørelser om indholdet i obduktionsrapporterne, blev der også læst tre meget lange blogindlæg op i retten i dag.

Blogindlæggene indgår som beviser i sagen og er skrevet af Peter Madsen. De ligger på Ingeniørens hjemmeside.

Anklageren ønskede kun at læse brudstykker op, men det protesterede forsvarer Betina Hald Engmark imod. Derfor blev de lange, snørklede tekster læst op - skiftevis af anklageren og forsvareren.

Et indlæg var fra 2014. Det har overskriften "Himmel og helvede". Peter Madsen har i en sms til en elskerinde beskrevet indlægget som "en indgang til mit hoved".

I teksten står der blandt andet under afsnittet "Helvede":

”Hvis du føler vrede mod din chef, så stik en kniv i hendes ryg. Hvorfor tøve, hun vil da ikke være savnet af nogen? Du skal ikke finde dig i noget, giv dog efter for din vrede, brug kniven."

Et andet blogindlæg fra 2015 blev også læst op. Det har overskriften "Ekstase".

Her står der blandt andet:

"Hvad enten det var i teknikkens verden, eller jeg var på opdagelse i erotikkens afkroge, har jeg altid søgt de vildeste, skøreste og mest ekstatiske øjeblikke."

Senere var det forsvareren, der ønskede et blogindlæg læst op. Det er fra 9. august 2017 - altså dagen før, at Peter Madsen og Kim Wall sejlede ud i ubåden - og bærer titlen "Først til mølle".

Her skriver Peter Madsen, at en planlagt raketopsendelse er blevet aflyst. Forsvareren brugte det til at vise, at Peter Madsen havde planer om at fortsætte sit arbejde de kommende år.

Anklagemyndigheden påstår ellers, at han virkede opgivende i dagene op til 10. august sidste år, hvor han sejlede fra Refshaleøen med Kim Wall.