Peter Madsen skal i retten igen i eftermiddag

For første gang siden fundet af Kim Wall skal den drabssigtede ubådsbygger forklare sig over for en dommer.

Peter Madsen ses her i Dragør Havn, efter hans ubåd sank den 10. august. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Da en kvindetorso den 21. august skyllede i land ved det sydvestlige Amager, var der tale om den vel nok hidtil mest markante udvikling i en af nyere tids mest opsigtsvækkende kriminalsager.

Når den 46-årige raket- og ubådsbygger Peter Madsen klokken 14 i dag møder op i Københavns Byret, så er fundet af torsoen blot én blandt en række oplysninger, som retten vil blive præsenteret for.

Ved retsmødet skal retten tage stilling til, om Peter Madsen fortsat skal være fængslet, eller om han skal løslades.

Ud over at dna fra torsoen er blevet matchet med dna fra den forsvundne journalist Kim Wall, har politiet meldt ud, at dna'et også matchede blodspor i den forliste ubåd "UC3 Nautilus".

Afhørt igen

Kim Wall og Peter Madsen stævnede ud fra Københavns Havn i ubåden om aftenen 10. august. Dagen efter gik ubåden ned. Peter Madsen blev reddet af en lystsejler, mens Kim Wall var forsvundet.

Den nu bjærgede ubåd er siden grundlovsforhøret blevet gennemgået minutiøst af teknikere i jagten på spor. Og politiet har modtaget mere end 600 henvendelser fra offentligheden om sagen.

Politiet har også fortalt, at Peter Madsen i forbindelse med fundet af torsoen og den efterfølgende identifikation er blevet afhørt igen. Hvad han har sagt, holder efterforskerne for sig selv.

Det er kun blevet oplyst, at han ved afhøringen er blevet sigtet for usømmelig behandling af lig, og at han nægter sig skyldig.

Nægter sig skyldig

Hos anklagemyndigheden har specialanklager Jakob Buch-Jepsen oplyst, at man vil gå efter at få ham fængslet på baggrund af en begrundet mistanke om forsætligt drab.

Ved grundlovsforhøret blev Peter Madsen sigtet for "på et ukendt sted og på en ukendt måde" at have dræbt Kim Wall. Muligvis vil den formulering blive konkretiseret en smule tirsdag.

Retten valgte dog alene at fængsle Peter Madsen for en begrundet mistanke om et uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Retten lagde i den sammenhæng vægt på Peter Madsens egen forklaring, men den tog altså ikke specifikt stilling til drabssigtelsen.

Peter Madsen nægter sig skyldig i samtlige sigtelser. Men derudover kender vi intet til hans forklaring, fordi retten har besluttet at lade sagen køre for lukkede døre.

Forsvarer Betina Hald Engmark fortalte ved retsmødet 12. august, at Peter Madsen ønskede, at offentligheden skulle høre hans forklaring. Men det kom altså ikke til at ske.

Tirsdag eftermiddag vil Jakob Buch-Jepsen igen begære dørene lukkede af hensyn til politiets videre efterforskning. Det bliver dog op til dommeren i byretten, om det skal ske eller ej.

/ritzau/