Peter Madsen ville skjule "forfærdelig ulykke" for de pårørende

Kim Wall døde i en ulykke med undertryk og udstødning, sagde Peter Madsen i retten.

Den tiltalte Peter Madsen ved siden af sin forsvarer Betina Hald Engmark. (Foto: © Tegning Esther Marie Bjørneboe NRK/DR, NRK/DR)

Den 30-årige svenske journalist Kim Wall døde som følge af en ulykke på Nautilus den 10. august sidste år.

Det har Peter Madsen i dag fortalt i retten. Dermed holder han fast i den forklaring, som han har givet politiet i oktober i år. Før det havde Peter Madsen andre forklaringer på, hvad der var sket med Kim Wall.

Dagens forklaring på, hvad der skete i ubåden, var meget lang og teknisk.

Peter Madsen sad med ryggen til Kim Walls pårørende og resten af de i alt 36 fremmødte personer i Københavns Byret, retssal 60.

Iført en sort t-shirt, blå joggingbukser, briller og sko med hvide såler, forklarede Peter Madsen, at det var en "forfærdelig måde, Kim Wall omkom på".

Flere gange afbrød anklageren Peter Madsen for at få ham til at svare på de spørgsmål, der blev stillet.

Også dommeren bad Peter Madsen om at tale langsomt flere gange, så forklaringen kunne blive ført til retsbogen.

Københavns Byret, retssal 60, har dannet rammen om dagens første retsmøde i sagen mod Peter Madsen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Døde efter ulykke med undertryk og gasser

Ifølge Peter Madsen døde Kim Wall i ubåden inden midnat.

Ulykken skete, mens han var oppe på dækket af ubåden, og den opstod på grund af tekniske problemer, der medførte undertryk i ubåden Nautilus.

Da lugerne, altså indgangene til ubåden, ifølge Peter Madsen var lukkede, betød undertrykket, at han ikke kunne åbne lugerne for at hjælpe Kim Wall, som befandt sig inde i ubåden.

- Så kan jeg høre Kim (Wall, red.) kalde dernede fra, sagde Peter Madsen.

Han fortalte, at der nok gik mellem fem og 15 minutter, før motorerne i ubåden slukkede, og han igen kunne åbne en luge og komme ind i ubåden.

- Da jeg kravler ned og finder Kim Wall liggende dernede livsløs, går jeg på hug ved hende, prøver at vække hende, starte hende op og klappe hende på kinderne, sagde Peter Madsen.

Peter Madsen fortalte, at han ikke gjorde mere for at hjælpe Kim Wall, fordi der var så mange udstødningsgasser i ubåden, at han selv ville dø ved at være der i længere tid.

Efter ulykken sejlede Peter Madsen videre, fortalte han.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark foran Københavns Byret efter dag ét i ubådssagen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Peter Madsen: Intet seksuelt forhold

Omkring klokken 02:15 den 11. august, cirka syv timer efter ubåden var sejlet fra Refshaleøen, lå den stille i 50 minutter. Det viser radar-oplysninger om ubådens færd.

På det tidspunkt forsøgte Peter Madsen at få Kim Wall ud af ubåden.

- Med alle midler forsøger jeg at få Kim Wall overbord i ét stykke, lød det fra Peter Madsen.

Det lykkedes ikke, og derfor sejlede Peter Madsen videre, inden han sent på natten og den tidlige morgen parterede Kim Wall. Det gjorde den 47-årige mand for at få hende overbord.

- Der er på intet tidspunkt i den periode, jeg har kendt Kim (Wall, red.) nogen form for seksuel aktivitet eller affektion, sagde Peter Madsen i retten.

Han afviste også, at han blev seksuelt opstemt af at partere Kim Walls lig.

Da anklager Jakob Buch-Jepsen spurgte ind til det, lød det fra Peter Madsen:

- Jeg er bekymret for dig, når du spørger.

Anklager Jakob Buch-Jepsen forlader Københavns Byret efter dagens retsmøde. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Skiftende forklaring skete af hensyn til pårørende

Peter Madsen har givet flere forskellige forklaringer på, hvad der skete med Kim Wall omkring den 10. og 11. august.

Da Peter Madsen blev reddet i land og kom ind i Dragør Havn den 11. august, lød det først, at Kim Wall var sat i land aftenen før, den 10. august 2017.

Dagen efter fortalte Peter Madsen til politiet, at Kim Wall døde i ubåden, fordi hun fik en tung luge i hovedet, så hun faldt og blødte voldsomt.

To måneder efter, den 14. oktober, ændrede Peter Madsen forklaring og sagde, at Kim Wall måske døde i ubåden på grund af udstødningsgasser, har anklageren fortalt i dag.

De skiftende forklaringer kom af hensyn til Kim Walls nærmeste, lød det i dag fra ubådsbyggeren.

Hvorfor har du løjet i to måneder?, spurgte anklager Jakob Buch-Jepsen.

- Jeg ønskede ikke at dele med verden, hvilken forfærdelig måde Kim Wall omkom på. Specifikt Kim Walls pårørende, sagde Peter Madsen.

Han fortalte, at det i hans øjne var bedre at dø med det samme ved at få en luge i hovedet end at dø i forbindelse med undertryk og udstødning, da det tog længere tid.

På et andet tidspunkt brugte han dog følgende udtryk om Kim Walls død i ubåden:

"Det sagde en, to, tre bang, og så var hun væk, og hun mærkede ikke noget."

Afhøringen af Peter Madsen fortsætter på næste retsmøde, d. 21. marts.

Sagen på 3 minutter: