Peter Madsens ekskone slipper for at vidne

Peter Madsen er blevet skilt under sin varetægtsfængsling, har han fortalt i retten.

Peter Madsen og hans ekskone boede i en hangar på Refshaleøen, der fungerede som Peter Madsens værksted. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Egentlig havde forsvarer Betina Hald Engmark indkaldt Peter Madsens ekskone som vidne i ubådssagen, hvor Peter Madsen sidder tiltalt for drab på den svenske journalist Kim Wall.

Men nu hvor retssagen er ved at nå sin afslutning, står det klart, at ekskonen slipper for at vidne. Det har retsformand Anette Burkø oplyst i Københavns Byret.

- Det er rettens opfattelse, at vidnet har lovligt forfald, siger dommeren.

Ekskonen skulle have afgivet vidneforklaring i sidste uge, men det blev udskudt til denne uge.

Det er en lægeerklæring og telefoniske samtaler, som retten har brugt til at vurdere, om ekskonen skulle pålægges at vidne eller kunne undgå det.

Normalt har folk pligt til at møde som vidne i retten, hvis de er indkaldt, og vidner kan blive hentet af politiet, hvis de ikke selv møder op. Med en lægeerklæring kan et vidne dog blive fritaget fra at vidne på grund af sygdom.

I alt har 37 personer været indkaldt som vidner i sagen. Kun 36 vidner har afgivet forklaring. Det er uklart, om politiets afhøring af Peter Madsens ekskone vil blive læst op i retten.

Sendte sms til hustru

Ved et tidligere retsmøde har Peter Madsen selv fortalt i retten, at han er blevet skilt fra hustruen, som han var gift med den 10. august sidste år, da Kim Wall døde ombord på ubåden Nautlius.

- Jeg er ikke længere gift. Der er ikke noget af det liv, jeg har haft, som længere eksisterer, har Peter Madsen sagt i retten.

Skilsmissen er sket, mens Peter Madsen har siddet varetægtsfængslet, mistænkt for voldsomme seksuelle overgreb, drab og partering af Kim Wall.

- Hun kom ind til besøg. Hun sagde, at hun af økonomiske årsager var nødt til at søge skilsmisse og separation. Hun spurgte, om det var ok med mig. Jeg spurgte, om det var følelser. Hun sagde, at det var det ikke, eller det vidste hun ikke, har Peter Madsen sagt under retssagen.

Har I haft kontakt siden?, spurgte anklageren.

- Nej, sagde Peter Madsen, der fortalte, at en socialrådgiver var kommet med skilsmissepapirerne, som han underskrev.

Kim Walls kæreste mødte ekskonen

Under retssagen har Kim Walls danske kæreste fortalt, at han mødte Peter Madsens ekskone ved Peter Madsens værksted på Refshaleøen i København midt om natten den 10.-11. august sidste år, da han cyklede rundt og ledte efter Kim Wall.

Det var den nat, Kim Wall døde.

- Mødet med hende er overraskende. Hun råber af mig, sagde kæresten i retten.

- Hun råber, at jeg skal stoppe med at spørge til den ubåd, før jeg endnu har nævnt ubåden, som jeg husker det, lød det fra Kim Walls kæreste.

Samme nat afhørte politiet ekskonen.

Sendte sms til hustruen

Anklageren har læst op af den sms, Peter Madsen sendte til sin daværende hustru sent på aftenen den 10. august sidste år.

"Jeg er lidt på eventyr med Nautilus. Har det godt. Sejler i havblik i månelys. Dykker ikke. Knus og kram til misserne."

Samtidig har anklageren fortalt, at den daværende hustru forsøgte at ringe til Peter Madsen efter denne sms. Opkaldet varede fem sekunder og kan være gået på telefonsvarer, sagde anklager Jakob Buch-Jepsen.

Anklageren har også sagt i retten, at den daværende hustru hjalp politiet med at finde frem til Peter Madsens tekniske udstyr som for eksempel ældre harddiske i hangaren, da politiet beslaglagde dem.

Der forventes dom i sagen den 25. april.