Peter underviste studerende, der delte hans lærebog ulovligt: 'Det er helt grotesk'

Flere sager om ulovlig kopiering af digitale studiebøger skal i den kommende tid for retten.

Peter Brodersen har flere gange oplevet at hans studerende delte hans lærebøger ulovligt. (Foto: Erik Lyhne / Collage: Søren Winther Nørbæk)

For nogle år siden stod Peter Brodersen og kiggede ud over de studerende, som han har gjort så mange gange før. Men noget var alligevel ikke helt, som det plejede.

Når han underviste, kunne han se, at de studerende orienterede sig løbende på computerskærmen.

Da han var ude og tale med dem under gruppearbejde, fik han at vide, at hans bog, som han havde brugt timevis af sin fritid på at støbe sammen lå frit tilgængeligt på nettet som pdf. Og at hans studerende delte den flittigt - og ulovligt.

- Det var en stærk oplevelse. Det er en meget mærkelig og tom fornemmelse, siger Peter Brodersen, der er lektor på University College, Lillebælt, hvor han underviser i det pædagogiske didaktiske område, samtidig med at han også er en del af forskningsafdelingen.

Og det er langt fra kun Peter Brodersens lærebøger, som bliver delt ulovligt blandt studerende.

Epinion lavede i november måned en undersøgelse for RettighedsAlliancen om problemet med piratkopiering af digitale lærebøger.

Den viste, at blandt næsten 600 studerende, der bruger digitale bøger på videregående uddannelser, har halvdelen af dem mindst én gang prøvet at anskaffe en digital bog ulovligt.

De kommende måneder skal flere studerende i retten, hvor de er sigtet for at dele eller sælge digitale læremidler, hvilket både kan koster erstatningskrav og betinget fængsel.

Her er et eksempel på en annonce for ulovligt salg af læremidler. (© PRIVATFOTO)

Forstår fristelsen

Foran Københavns Universitets Humanistiske Fakultet, KUA, forstår nogle af de studerende, som DR har talt med, godt, at man kan blive fristet til at tage imod en gratis pdf i stedet for at betale flere hundreder kroner for den digitale lærebog.

- Det kunne jeg helt sikkert godt blive fristet til at gøre, hvis det var meget lidt, men ikke en hel lærebog, siger Nanna Westersø Thorbjørnsen.

Det kommer heller ikke bag på Regen Li, at halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen har anskaffet en digital bog ulovligt.

- Det er bare dyrt, og det er tit noget, man bruger i en meget begrænset kontekst. Så er det lige til et fag eller x antal ects-point og så videre. Det er meget forståeligt, at man ikke ser det store formål i at eje alt det her, som bare kommer til at ligge og samle støv, siger han.

Man finder dog også masser af forståelse for forfatternes frustration foran fakultetet. Tendensen ærgrer Freja Balele.

- Både fordi det er fedt at have fagbøger til sin faglighed også ude i fremtiden. Og der er en masse mennesker bag de her bøger og forfattere, der brænder for, at det skal ud i verden. Det er synd, at de ikke får noget ud af det.

Og Anders Sørensen har det på samme måde.

- Der er nogen, der har brugt tid og penge på at skulle udgive og skrive de materialer. Så det er vel på lige fod med at stjæle. Og det er jo ikke særlig godt.

Anders Sørensen er netop begyndt på kandidaten i Asien-studier på KUA. (Foto: Kasper Duncan Gram © DR)

- Teknologien er altid foran

Ifølge Peter Brodersen er det langt fra pengene i lærebøger, der trækker.

- Man skriver dem, fordi man har en kærlighed til et fag eller området og glæden ved at få en tekst til at gro frem. Timelønnen er ekstremt lille, men selvfølgeligt er man glad for de royalities og copydan, der ruller ind, fortæller han.

Derfor er det også en forstemmende oplevelse, når man på en simpel søgning på en af sine egne bøger + pdf finder hele bøger liggende frit tilgængelige.

Der var blandt andet en studerende, der havde kopieret hele hans bog, scannet den og lavet den op til en pdf, som han solgte.

- Det er helt grotesk. Det er en følelse af, at man er oppe imod noget, der er meget svært at kontrollere og er meget stort. Teknologien er jo altid foran.

Peter Brodersen og hans forlag har flere gange anmeldt sagerne, hvilket han også mener er vejen frem.

- Jeg tror, at det noget at statuere et eksempel. Det løber blandt de studerende.

Nye udgivelser

Ifølge de studerende er det især økonomien, der spiller ind, når det gælder ulovlig piratkopiering.

En forklaring, der dog også går igen, er frustrationen over at købe en dyr studiebog, som man nærmest ikke får brugt.

- Nogle gange er de forelæsere også lidt smarte at sætte en masse af deres egne bøger på pensum. Og så skal man kun læse ti sider eller et eller andet. Så kan man da godt blive fristet til lige at få en pdf fra en medstuderende, siger Nanna Westersø Thorbjørnsen.

Nanna Westersø Thorbjørnsen og Freja Balele er begge netop begyndt på kandidatstudiet på KUA. (Foto: Kasper Duncan Gram © DR)

Regen Li kender også frustrationen fra mange sine venner og medstuderende.

- Det er meget så noget med, at man printer nye udgaver hvert år. De skal nok finde en måde at få penge på, så jeg tænker, at de overlever.

Peter Brodersens mest solgte bog hedder 'God og effektiv undervisning' - og den er udkommet i sin fjerde udgave i år.

Er det ikke bare for at tjene penge, at I laver så mange nye udgaver?

I det her tilfælde udkom den første gang i 2007. Der er flere forskellige grunde til at ændre indholdet. Der er blandt andet tilbagemeldinger fra studerende med ønsker, siger Peter Brodersen.

- Vi forsøger løbende at ændre teksten, så den bliver stadig bedre. Det er helt klart ikke den samme bog som i 2007, selvom den røde tråd stadig er der.

Facebook
Twitter