Pia skal være solomor: Jeg blev for gammel til at vente længere

Pia Christensen måtte over sin sorg over ikke at få en kernefamilie, før hun var klar til at blive singlemor.

Det tog Pia Christensen 10 år at beslutte sig for at få fertilitetsbehandling, selv om hun ikke har en partner og stifte sin egen lille familie som selvvalgt solomor.

- Jeg er kun i 6. uge, og der er så meget, der kan gå galt, så jeg tør ikke rigtig nyde det endnu. Men jeg er da helt vildt lykkelig for endelig at være gravid.

I en alder af 39 år venter Pia Christensen sit første barn. Modsat de fleste førstegangsgravide, er der ingen kæreste involveret i projektet. I stedet har Pia Christensen gennemgået reagensglasbehandling og står nu over for at blive solomor.

Det betyder, at hun må stå for opvæksten af sit barn alene, når det kommer til verden om ni måneder.

- Egentlig traf jeg beslutningen om det her for 10 år siden, men det var først i sidste øjeblik, at jeg tog mod til mig og gjorde det.

Sørgede over tabet af kernefamilien

Årsagen til, at Pia Christensen ventede så længe, før hun endelig fik hjælp til at blive gravid, skal findes i en gammel drøm om at få en kernefamilie med mor, far og børn.

- Jeg har altid gerne villet have børn. Det var bare et spørgsmål om hvornår. I mange år gik jeg og håbede på at finde én mand at dele det med. Men da jeg aldrig har levet i et forhold mere end to år, måtte jeg lige så stille indse, at det måske ikke kom, fortæller hun.

- Det var hårdt, for det betød, at jeg måtte erkende, at jeg ikke ville få en kernefamilie med far, mor og børn, som jeg havde drømt om. Det har jeg brugt en del tid på at sørge over, siger hun.

Alligevel fortsatte Pia Christensen med at lede efter den rette mand. Hun tog sig en længere uddannelse i udlandet, men fandt stadig ikke den rette.

- Og pludselig var jeg blevet 39 år gammel, siger hun.

Sidste udkald

I Danmark kan ufrivilligt barnløse kvinder modtage hjælp på offentlige fertilitetskliniker til at blive gravide, indtil de fylder 40 år - uanset om de er i et parforhold med en mand, kvinde eller de er alene.

Og det var netop alderen, der tvang Pia Christensen til at se sandheden i øjnene: Skulle hun have børn, var det nu eller aldrig. Hun valgte nu.

- Det er lidt som at springe ud fra 10-metervippen med begge ben og bare satse på, at det nok skal gå, men jeg var heldig at blive gravid hurtigt.

Bestemmer selv alt

Pia Christensen var i fertilitetsbehandling på Hvidovre Hospital og allerede ved første behandling måtte hun træffe et af de sværeste valg en solomor står overfor:

Skulle hun tage en lukket donorprofil - og dermed enten lukke alle muligheder, hendes ufødte barn havde for at finde sin biologiske far. Eller skulle hun tage en åben profil - og dermed åbne for, at barnet en dag ville søge efter og mødes med en far, der ikke havde været der de første 18 år af barnets liv?

- Jeg har valgt åben donor, for jeg synes ikke, at jeg skal bestemme, om mit barn må møde sin biologiske far eller ej. Hvis mit barn vil kende sit genetiske ophav, skal det have lov til det.

Lykkelig og skræmt

Indtil videre er Pia Christensen seks uger henne, og nu da hun venter sig, er det en todelt glæde, der fylder kroppen.

- Jeg er helt lykkelig over, at det kan lade sig gøre. Men jeg er også skræmt og tænker: Shit, jeg skal have et barn alene.

Hun har flere veninder, der har børn. De fleste af dem kan ikke forestille sig at have børn alene, fordi det er hårdt arbejde.

- Men jeg har selv valgt det, og jeg kan også godt se nogle fordele ved at være den eneste beslutningstager. Det betyder jo, at jeg ikke skal skændes med en mand om alle mulige ting, som er vigtige for mig.

Naiv eller ej?

I stedet for en mand har hun sin familie og venner at støtte sig til. Særligt hendes mor og morens mand har støttet hende undervejs. Og det er nok, mener hun.

- Jeg er jo ikke den første enlige mor i verden, så det skal nok gå. Jeg havde aldrig valgt at blive gravid, hvis jeg ikke mente, at jeg har noget at bidrage med som mor. Så jeg går ind til det her med stolthed og oprejst pande, siger Pia Christensen.

- Men det kan da godt være, at når jeg står i babylort til halsen om nogle måneder og læser det her interview, vil tænke: Fuck, hvor var jeg naiv.