Piger får mere originale navne

Når piger får deres navn, så er der færre der ender med at hedde det samme. Drengenavne er nemlig stadig bundet af traditioner.

Omkring 1800 hed hver femte pige i Nordjylland Maren. I dag er Emma mest populært. (© Colourbox)

Når piger får deres navn, så er der færre, der ender med at hedde det samme.

Drengenavne er nemlig stadig mere bundet af traditioner, end pigenavne, forklarer navneforsker på Københavns Universitet Birgit Eggert.

- Traditionelt er drenge blevet opkaldt efter deres forfædre, og selv om det er i mindre grad nu, så sker det til dels stadigvæk. Derfor har der historisk været mere spillerum til at give piger et moderne navn, siger Birgit Eggert til DR Nyheder.

Mere kreative nu

At forældre er mere kreative, når de navngiver deres døtre, kan man se på de nyeste tal fra Danmarks Statistik. For 21 ud af 1000 piger, der blev født i første halvår af 2011, fik navnet Emma, mens 24 ud af 100 0 drengebørn blev kaldt William. Og ser man ned af listen, står det klart, at lidt flere drenge end piger får samme navn.

- Men generelt er der færre, der kommer til at hedde det samme end tidligere. Man er mere kreativ nu, lyder det fra Birgit Eggert.

Navneforskeren har undersøgt, hvad folk hed omkring 1800. Og her var det ikke kun drenge, der endte med at hedde det samme. For eksempel hed hver femte pige i Nordjylland Maren. Og Anne var klart det mest udbredte pigenavn dengang - det er det faktisk stadig.

- Man havde frihed til at vælge et moderne navn til pigen, frem for noget slægtsbestemt. Men i stedet for at være kreativ, så valgte man et modenavn. Derfor hed mange piger det samme den gang, forklarer hun.

Flere pigenavne at vælge imellem

Birgit Eggert tilføjer, at der i dag er mange flere navne at vælge imellem. Især er der mange pigenavne. Det kan også være en af grundene til at piger for flere forskellige navne end drenge, mener hun.

Og så kan det være, at konservative fædre har større indflydelse på drengenavnet:

- Generelt har jeg en fornemmelse af, at mænd er mere tilbageholdende med navne end kvinder, siger Birgit Eggert.