Piger har størst problemer med at dumpe

Kvinder får de højeste karakterer, de længste uddannelser og er i højere grad end mænd i arbejde. Men netop derfor er frygten for at dumpe størst for pigerne.

Den nervøsitet, som 22-årige Lin Knudsen oplever op til en eksamen, ser hun aldrig hos sine mandlige medstuderende.

- De er mere nonchalant, Det er mere legitimt for dem ikke at klare sig godt. Piger skal være ambitiøse. Drenge siger bare, hvis jeg ikke består denne gang, så består jeg næste gang. Det kunne vi piger godt lære noget af, siger Lin til MetroXpress.

Min ven festede, mens jeg terpedeHun mærkede for alvor kontrasten mellem sig selv og sine mandlige studiekammerater, da hun snakkede med en af sine venner fra sin naturfagsklasse omkring nytårstid sidste år.

- Han var ude og fejre nytår, og jeg sad hjemme nytårsaften og læste til eksamen. 'Vi har jo forberedelsestid' blev han ved med at sige, men i 14 dage op til eksamen brød min verden sammen, hver gang jeg så en ny formel, siger Lin.

Ikke god nokHun bestod naturfagseksamen, men hun har prøvet at dumpe - en enkelt gang til mundtlig engelsk - og det var bestemt ikke sjovt at fortælle vennerne.

- Det er et meget hardcore tal på, om du er god nok. Det står sort på hvidt, hvad du er, og jeg var en dumper. Det var ikke rart, for så var der noget, jeg ikke var god til. Helt logisk ved jeg godt, at jeg ikke kan være god til alting, men det føler jeg, at jeg skal, siger Lin, der overvejede at holde det hemmeligt for omverdenen, at hun ikke var bestået.

Holder dumpekarakterer hemmeligeEn af de ulemper, som psykolog Anna Sillemann fra Studenterrådgivningen ser hos de kvindelige studerende på universiteterne, er, at de frygter at dumpe meget mere end deres mandlige studiekammerater.

- De er meget eksamensangste, og de fleste holder det hemmeligt for familie og venner, hvis de dumper. Det er et stort tabu, siger hun til MetroXpress.

Hun mener, at kvinderne føler de skal klare sig bedre end mændene for at gøre det godt nok.

- Det er meget tydeligt, at pigerne er mere perfektionistiske. De føler, at de skal klare sig ekstra godt.

Besøg snart dumpecaféenNu åbner Studenterrådgivningen i København så en dumpecafé. Den gør den, fordi den vil aftabuisere det at dumpe.

- Vi oplever, at det er meget skamfuldt at tale om for de studerende, når de ikke klarer sig godt. De holder det hemmeligt både overfor familie og venner, men også overfor os. De pakker det ind i andre problemer, og så finder vi ud af hen ad vejen, at de er dumpet. Det er en lettelse for dem at sige det, men de er også enormt kede af det, siger Anna Sillemann.

Trøst at henteDet er givetvis mest piger, der vil besøge cafeen, der går i gang efter sommerferien. Pigerne er kriseprægede, og de bliver så hæmmede, at de trækker sig fra sociale ting.

- Men det er en del af det at være studerende, og det afhænger også af, hvordan ens selvfølelse er, og hvilket fag man dumper i. Hvis man dumper i et fag, som mange andre også har svært ved, så er det ikke så hårdt, siger Anna Sillemann.

For de eksamensangste piger kan der være trøst at hente i rapporten 'Unge, køn og Uddannelse' fra Center for Ungdomsforskning (CeFU).

Den ser blandt andet på det pres, der følger kvinder i kølvandet på de mange statistikker og de viser, at kvinder klarer sig bedre end mænd i uddannelsessystemet.

Fakta:

Antal fuldførte uddannelser fordelt på køn i 2011:Almengymnasiale uddannelser: Mænd: 11.439 Kvinder: 18.106

Korte videregående uddannelser: Mænd: 3.234 Kvinder: 3.110

Mellemlange videregående uddannelser: Mænd: 4.862 Kvinder: 10.062

Lange videregående uddannelser: Mænd: 6.479 Kvinder: 7.889

Kilde: Danmarks Statistik

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk