Piger og unge kvinder afpresset til at drikke tis, slikke på et toiletbræt og skære i sig selv

Groft afpresningsmateriale fra Danmark har været med til at fælde formodet gerningsmand i Mexico.

Mod deres vilje er piger og unge kvinder blevet presset til at drikke deres egen urin, smøre sig ind i afføring og skære bogstaver ind i deres egen hud. Alt sammen efter krav fra gerningsmænd på internettet.

Det er sket i en stor, international sag om afpresning, som Rigspolitiet kalder "uhyre grov".

Ofrene har ufrivilligt filmet, hvordan de mishandler og ydmyger sig selv, og optagelserne er siden blevet solgt på nettet. Det fortæller politikommisær Flemming Kjærside, der leder Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser.

- Det er så grænseoverskridende, som noget kan være, siger han.

"Ned på dine fucking knæ"

DR har fået adgang til materiale, der dokumenterer, at mindst 145 piger og unge kvinder primært fra USA og England er blevet afpresset på nettet af flere gerningsmænd. Det er sket i samtaler som den her:

En stor del af ofrene er blevet udsat for fænomenet hurtcore, hvor gerningsmænd nedgør, ydmyger og torturerer ofre mod deres vilje.

- Jeg har ikke noget at sammenligne med i Danmark, da vi ikke har haft sager af den karakter. Heldigvis. Men det er dokumenteret her, at det finder sted, og at det har et foruroligende stort omfang, siger politikommissær Flemming Kjærside.

Flere af de 145 ofre er ifølge Flemming Kjærside under 18 år, og der er derfor tale om børneporno.

Blandt ofrene for den grove afpresning er ifølge Rigspolitiet flere under 18 år. Foto: Rekonstruktion, DR

Et af ofrene er en pige, der bliver presset til at begå seksuelt overgreb på sin lillebror.

- Der er en bror og en søster, der udfører nogle ting, der er klart ulovligt både i Danmark og i udlandet. Dels er det incest, og dels er det unge under 18 år, siger Flemming Kjærside.

Dansk mand slog alarm

Mens der ifølge politiet ikke er danskere blandt de 145 ofre, har mindst én dansk mand set med i det univers på internettet, hvor videoer og foto af hurtcore-afpresningen bliver solgt og delt.

DR kalder den 20-årige danske mand for "Kasper". Han ønsker ikke at få sit navn frem, da hans familie og venner ikke kender til hans hemmelige liv på nettet. Derfor har han fået lovning på at være anonym.

DR har flere gange mødtes med "Kasper", siden han gjorde DR opmærksom på det materiale, der dokumenterer hurtcore-afpresningen. Foto: Rekonstruktion, DR

Kasper fortæller, at han var vidne til "en horribel kultur", som han ønskede at stoppe. Derfor besluttede han at dokumentere hurtcore-fænomenet og gik til DR med materialet.

I det omfattende materiale er der elektroniske mapper med krænkende videoer og billeder af de 145 ofre, prislister på videoer og billeder af ofrene, og der ligger korrespondancer mellem ofre og gerningsmænd. Et udpluk fra en af korrespondancerne lyder sådan her:

DR valgte tidligt i researchen at gøre politiet opmærksom på sagen, fordi materialet var så stort, indholdet så groft, og fordi overgrebene tilsyneladende stadig fandt sted.

Det gjorde DR efter aftale med Kasper, så politiet fik mulighed for at handle hurtigst muligt i forhold til ofrene.

Det er den vej igennem, at Flemming Kjærside fra Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser har fået kendskab til det omfattende hurtcore-materiale.

Sådan foregår afpresningen

Af materialet fra Kasper og DR’s research af hurtcore-fænomenet på internettet fremgår det, at ofre og gerningsmænd møder hinanden online. Det kan for eksempel være på Skype eller Messenger.

Afpresningen begynder ofte med, at gerningsmanden har succes med at få et offer til at sende en intim video af sig selv – nogle gange mod betaling. Gerningsmanden gemmer sig bag en falsk profil, hvor han i første omgang virker sød og imødekommende.

Med videoen har gerningsmanden nu sit afpresningsvåben. Han truer offeret med at dele den intime video med offerets familie, venner og bekendte på sociale medier. Med mindre offeret adlyder de krav, som gerningsmanden stiller.

Kravene kan begynde med, at offeret skal spise fra gulvet som en hund eller skrive nedladende ord på sig selv med læbestift.

Hvis offeret nægter at adlyde afpresserens krav, eskalerer kravene til, at offeret for eksempel skal drikke sit eget tis, slå sig selv til blods, stikke en hårbørste eller andre ting op i sig selv og skære i sin egen hud, mens offeret selv filmer.

  • Ofre er blandt andet blevet afpresset til at presse en børste op i sig selv. Foto: Rekonstruktion, DR
  • Nogle er blevet presset til at stikke deres hoved ned i en toilet og skylle ud. Foto: Rekonstruktion, DR
  • Og nogle er blevet afpresset til at skære i sig selv. I nogle tilfælde har afpresseren befalet, at ofrene skulle snitte hans initialer ind i huden. Foto: Rekonstruktion, DR
1 / 3

- Det er min vurdering, at de ikke har turdet gøre andet. De er gået med til at lave de her optagelser, fordi de så forventede, at gerningsmanden ikke ville gøre alvor af sin trussel, siger Flemming Kjærside.

Politikommissæren vurderer, at gerningsmændene har haft succes med at nedbryde ofrene med deres magt og truslen om at dele intime videoer af ofrene.

- Når man kan få dem til at stikke deres hoved ned i en toiletkumme, drikke vandet og trække ud, mens de har hovedet nede i kummen, så har man magt over et menneske og virkelig nedbrudt det. Det er det, vi taler om, og noget der er værre, siger han.

Afpresningen kan foregå over flere måneder, hvor gerningsmanden løbende er i kontakt med offeret, der ikke tør sige stop.

Undervejs, eller når afpresningen endelig stopper, sælger gerningsmændene videoer og foto af hurtcore-afpresningen på internettet. Det foregår via prislister som den her, der var en del af materialet fra Kasper:

DR's research viser, at man kan købe hele mapper med videoer og billeder, hvor der i hver mappe kan ligge mere end 2.500 billeder og videoer af den samme pige.

Jo mere ydmygende, afpresningen er på videoerne, desto dyrere er de. Og det får prisen til at stige, hvis ofrene græder som på videoklippene her, som DR har sløret:

Kunder i hele verden

Kasper fortæller, at han har mødt flere danske mænd i lukkede universer på internettet, der har set eller købt videoer af hurtcore-afpresningen.

- Jeg tror desværre, at der er kunder i hele verden, der tænder på det her, dyrker det og samler på det, siger Flemming Kjærside.

Det bekræfter Jesper Roesgaard Mogensen, der er klinisk psykolog og behandler personer med seksuelle afvigelser på Sexologisk Klinik i Regions Hovedstadens Psykiatri:

- Der er mange derude, der logger på og fantaserer om at få lov til at udstille kvinden og derved vinde potens som mand. Så der er et stort marked for det.

Mand anholdt i Mexico

Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser har delt Kaspers materiale i sit internationale netværk. Og i USA blev materialet ifølge politikommissær Flemming Kjærside straks en del af en verserende efterforskning.

Amerikansk politi var nemlig i gang med at efterforske en sag, hvor flere af ofrene i Kaspers materiale optrådte.

Materialet fra Danmark har ifølge Flemming Kjærside haft stor betydning for den amerikanske efterforskning, fordi den formodede gerningsmand ved en fejl viser sit ansigt i en af de videoer, der var i Kaspers materiale.

- Det har ført til, at de kunne identificere flere ofre og har kunnet skaffe mere dokumentation omkring gerningsmanden, siger Flemming Kjærside.

I november 2019 blev den formodede gerningsmand, en mexicaner i trediverne, anholdt af Interpol og mexicansk politi i Mexico. Manden sidder nu fængslet i Mexico og venter på at blive udleveret til USA, hvor han skal for retten.

Englænder idømt 12 års fængsel

DRs research i lukkede universer på internettet peger på, at det er den unge mexicaner og så en englænder med navnet Joshua Probert, der står bag langt størstedelen af den afpresning, der er dokumenteret i Kaspers materiale.

DR har været i kontakt med Joshua Proberts advokat. Han ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Joshua Probert blev i maj 2018 idømt 12 års fængsel for at have afpresset 26 ofre. Da han blev dømt, var han 22 år gammel og universitetsstuderende. Ofrene kom fra Storbritannien, USA, Frankrig, Belgien og Holland. 11 af ofrene var børn under 18 år.

Joshua Probert kommer fra den lille britiske by Grimsby og var studerende ved John Moores University i Liverpool, da han blev anholdt 27. december 2017. Foto: Merseyside Police

Dommeren sagde ifølge BBC sådan her om Joshua Proberts krænkende handlinger:

- De her lovovertrædelser var tilrettelagt, så du kunne få mulighed for at få seksuelle billeder og videoer af piger og kvinder til din egen seksuelle tilfredsstillelse. Det har skadet dem betydeligt følelsesmæssigt.

Og dommeren tilføjede:

- Du er helt klart afhængig af den her perverse seksuelle adfærd.

- At ødelægge dig er det, der tænder mig

Selv om den formodede gerningsmand i Mexico og Joshua Probert i dag er i politiets varetægt, bliver videoer og billeder af hurtcore-afpresning fortsat delt på nettet.

Ud fra sagens oplysninger vurderer klinisk psykolog Jesper Roesgaard Mogensen, at Joshua Probert og andre gerningsmænd, der udsætter ofre for hurtcore-afpresning, lider af diagnosen tvingende sadisme.

De tænder seksuelt på at udsætte andre for smerte, ydmygelse eller ondskab mod ofrenes vilje.

- Det vil ikke være tilstrækkeligt for dem at gå i en SM-klub. Det bliver nødt til at være autentisk på den måde, at de mærker den overgivelse, der ligger i, at den kvinde, der undergiver sig, ikke gør det af lyst, men af nød, siger han.

Det forklarer ifølge Jesper Roesgaard Mogensen også, hvorfor gerningsmændene ifølge DR’s research kan lide at se deres ofre græde, og hvordan videoer med gråd koster mere end videoer uden gråd.

- Gråden bliver det tydelige tegn på, at de er lykkes med deres ærinde, nemlig at få den anden til at bryde sammen, siger Jesper Roesgaard Mogensen.

Som en af gerningsmændene skriver i en korrespondance med et offer: