Piloter falder i søvn i cockpittet

Konkurrencen mellem flyselskaberne er så hård, at piloterne frygter, at det er et spørgsmål om tid, før arbejdspresset koster liv, skriver Politiken.

Danske piloter arbejder nu så mange timer i løbet af en arbejdsdag og på så skæve tidspunkter af døgnet, at de bliver udmattet i en grad, der direkte forringer flysikkerheden og bringer passagerernes liv i fare. Det fortæller 21 piloter i et interview. (© Colourbox)

Konkurrencen mellem luftfartsselskaberne er nu så hård, at piloterne frygter, at det kun er et spørgsmål om tid, før det store arbejdspres koster liv, skriver Politiken.

Sammenslutningen af danske Erhvervspiloter har i samarbejde med avisen spurgt 1.013 medlemmer, der arbejder for SAS, Cimber Sterling, Thomas Cook Airlines, Sun-Air og Star Air. 575 piloter - eller 57 procent af dem - har besvaret spørgsmålene.

Uforsvarlige arbejdstider

82 procent mener, at deres arbejdstidsbestemmelser er uforsvarlige og udgør en sikkerhedsrisiko, og hele ni ud af ti siger, at de har lavet fejl i cockpittet fordi de var trætte.

Knap halvdelen siger, at det er sket, at de har sovet i cockpittet, uden at det var aftalt med medpiloten. 43 procent svarer, at de har været udsat for hændelser eller næstenhændelser på grund af træthed.

En hændelse er en episode, der har haft eller kunne have haft indflydelse på flysikkerheden.

- Jeg tror desværre, at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer lig på bordet, siger en af de interviewede piloter til Politiken.

Facebook
Twitter