Piloter: Flyselskabers konkurrence må aldrig gå ud over sikkerheden

Flyvebranchens Personale Union opfordrer politikerne til at overveje, om erstatninger for forsinkelser matcher billige flybilletter.

Øget konkurrence må ikke ramme flysikkerheden, slår fagforening fast. De vil have politikerne til at kigge på erstatningerne. (© SOMATUSCANI - Fotolia)

Det hører ingen steder hjemme, hvis piloter føler sig presset til at sende et fly i luften, der ikke er parat.

Men det sker heller ikke, siger Anders Mark Jensen, der er næstformand i Flyvebranchens Personale Union (FPU), der repræsenterer piloter og kabinepersonale.

- Jeg tænker, at flysikkerheden jo aldrig nogensinde må komme til at lide overlast på grund af nogle kommercielle hensyn, siger han.

Kommentaren falder på baggrund af en opsigtsvækkende advarsel det danske flyselskab Jet Time, hvor direktør Klaus Ren frygter, at flyselskaberne kan spekulere i at sende fly på vingerne, inden det er klart – simpelthen for at undgå at betale kompensation for forsinkelser. Men det mener Anders Mark Jensen ikke er tilfældet, for i sidste ende er det piloten, der afgør, om flyet skal på vingerne.

- Det er klart, at der er et meget stort pres grundet den høje konkurrence. Men igen, det er meget professionelle mennesker, vi har med at gøre.

Flysikkerheden er ikke i fare

Anders Mark Jensen understreger, at hans medlemmer ikke vil gamble med deres eget og passagernes liv for at indfri en arbejdsgivers ønske om at tjene flere penge. Men samtidig erkender han, at erstatningerne – der typisk kan løbe op i flere tusinde kroner – ikke nødvendigvis står mål med priserne for at komme ud og flyve.

- Det må nu være op til politikerne at vurdere, om de her erstatninger der findes til flypassagerer, de også matcher de meget billige flybilletter, der nu findes på markedet, siger Anders Mark Jensen.

Er sikkerheden i fare?

- Nej.

Facebook
Twitter