Piloterne bliver stadig væk fra cockpittet: 'Vi har intet hørt fra SAS'

Dansk Pilotforening holder i dag møde om SAS-strejken.

64.000 passagerer forventes at blive ramt af flyaflysninger, da 587 afgange må aflyses søndag. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Dansk Pilotforening mødes i dag med deres medlemmer, hvor de vil orientere dem om, hvordan forhandlingerne med SAS går, og hvordan de skal forholde sig under konflikten.

- Der er intet nyt om forhandlingerne. Vi har ikke haft kontakt med SAS, siden vi fredag brød forhandlingerne og gik i konflikt, siger René Arpe, formand for Dansk Pilotforening og SAS Pilot Group.

Siden fredag er piloterne blevet væk fra cockpittet, efter der opstod konflikt mellem piloterne og SAS. Kort fortalt handler striden om arbejdstid og løn.

Fredag blev 673 afgange aflyst. Det ramte 72.300 passagerer, mens der lørdag blev aflyst 329 fly, som ramte33.912 passagerer.

Begge parter har tavshedspligt, derfor er der ikke blevet sagt meget om selve forhandlingssituationen hverken fra arbejdsgiver eller arbejdstagers side.

Piloterne er gået til forhandlingsbordet med tre krav til den nye overenskomst. SAS' holdning er helt generelt, at piloternes krav er "skyhøje" og "uansvarlige" i et konkurrencepræget marked.

Uvist hvornår forhandlingerne genoptages

Søndag er der ikke noget, der tyder på, at parterne er ved at nå til enighed.

- Konflikten skal løses så hurtigt som muligt, men det kræver, at SAS ændrer holdning til vores krav og inviterer os ind til forhandlingsbordet igen, siger René Arpe, som ikke må udtale sig om detaljerne i deres krav, så længe der forhandles.

Dog fortæller han, at det har skabt utryghed blandt piloterne, at der er blevet fjernet en række aftaler i deres kontrakter.

- Piloterne er utrygge. Man har taget de her aftaler væk, der sikrer tryghed i ansættelsen.

SAS flyver med overskud for femte år i træk, men strejken kan få store økonomiske konsekvenser for selskabet. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

Han vil på mødet i dag forsikre medlemmerne om, at når de bliver inviteret tilbage til forhandlingsbordet, så er det med udgangspunkt i de samme krav, de allerede har fremsat en gang.

Også selv om det betyder, at endnu flere passagerer kan blive ramt af strejken.

- Det har aldrig været vores intention, at passagererne skulle inddrages. Vi vil have dem op i flyene igen så hurtigt som overhovedet muligt, siger han og tilføjer:

- Men jeg må sige, at en stor del af ansvaret for den her konflikt ligger hos SAS selv.

Fredag og lørdag holdt Pilotforeningen medlemsmøde i Oslo og Stockholm. Her var opbakningen fra medlemmerne "ekstremt positiv"

- Vi har oplevet markant støtte fra vores medlemmer. Der er ingen tvivl om, at vi står det helt rigtige sted. De bakker os hundrede procent op med stående bifald, siger René Arpe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk