Pind efter Bruxelles-eksplosioner: Demokratiet er inde i en lang kamp

- Vi står i en situation, hvor nogle bevidst udfordrer folkestyret. Og noget af det allerfarligste er, hvis nogen tror, der ikke er mulighed for at reagere, og vi begynder at se selvtægtsgrupper patruljere rundt, siger justitsminister Søren Pind.

Det bliver en lang kamp mod mennesker, der vil det demokratiske samfund det ondt. Men demokratiet vil vinde, lige som det har gjort før, siger justitsminister Søren Pind. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Endnu en gang, tyder alt på, er Europa ramt af et terrorangreb.

Bruxelles er i højeste terrorberedskab efter flere eksplosioner lufthavnen Zaventem og på metrostationen Maelbeek i centrum af Bruxelles.

Danmarks justitsminister, Søren Pind (V), er vred.

- Jeg fyldes af vrede over, at vi ser mennesker agere mod det demokratiske samfund - mod Europa, som vi kender det. Men også en beslutsomhed og en viden om, at myndighederne vil reagere på det her, siger Søren Pind fra Bornholm, hvor han befinder sig tirsdag formiddag.

- Vi er inde i en lang kamp. Vi har prøvet det før, men de demokratiske samfund vil ende med at vinde, det vil vi, siger Søren Pind.

Søren Pind kender Bruxelles godt. Han har været til adskillige ministermøder der. Eksplosionen på metrostationen rammer hjertet af den europæiske hovedstad. Det gør ham blot endnu mere arrig, fortæller han.

- Det vidner om situationens alvor. Jeg har rigtigt ofte været det selvsamme sted til talrige møder i Belgien. Så meget desto mere bliver man jo fyldt med en vrede og en ubeslutsomhed. Vi skal håndtere de her situationer, vi skal komme de her mennesker til livs, som har besluttet sig for, at de vil det demokratiske samfund det ondt.

Søren Pinds store frygt er, at europæiske stater opfinder "brunskjortemetoder", som går på kompromis med grundlove og retsstater. Kampen bliver lang, men skal kæmpes ordentligt, siger han til DR Nyheder.

- Det er vigtigt, at vi reagerer ordentligt og indser, at det her kommer til at tage lang tid. Der er mennesker, der vil det her samfund ondt. Dem skal vi bekæmpe koncentreret og ordentligt, og så skal vi også nok komme igennem, siger han.

- I Danmark er der overordnet set ro og orden, der er styr på det fra myndighedernes side. Men vi har også terrorsager ved de danske domstole. Vi står i en situation, hvor nogen bevidst udfordrer folkestyret. Og noget af det allerfarligste er, hvis nogen tror, der ikke er mulighed for at reagere, og vi begynder at se selvtægtsgrupper patruljere rundt, siger Søren Pind.

- Vi skal tættere på og forfølge ekstremisme som sådan. Jeg er fortrøstningsfuld.

Facebook
Twitter