Pind efter Christiania-møde: Hashhandlen forsvinder ikke fuldstændig

Overborgmester i København Frank Jensen og justitsminister Søren Pind har i dag holdt møde om problemerne på Christiania i København.

Justitsminister Søren Pind og overborgmester i København Frank Jensen diskuterede i dag det københavnske hashmarked. (© DR Nyheder)

Den københavnske hashhandel var på dagsordenen, da justitsminister Søren Pind (V) i dag mødtes med overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S), politidirektør i København Thorkild Fogde og rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Justitsministeren fortæller efter mødet, at der nu vil blive indledt et meget tæt samarbejde mellem Københavns Kommune, politiet og de statslige myndigheder for at skabe mere tryghed.

På sigt vil der komme en handlingsplan, der blandt andet skal sørge for, at hashhandlen ikke spreder sig til andre bydele.

- Det, vi i øjeblikket koncentrerer os om, er et opgør med et dybt kriminelt miljø, som altså skød mod politiet og sårede en betjent meget alvorligt. Opgøret med det kriminelle miljø er det vigtigste lige nu, siger Søren Pind.

Vil understøtte positive kræfter

Politiet er ifølge Søren Pind blevet sat til at undersøge, hvilke forhindringer der er på Christiania i form af chikaner og andet, som forhindrer politiet i at komme på fristaden.

Derefter vil handlingsplanen blive udformet.

- Når politiet er færdige med at nedfælde, hvad der egentlig er behov for med henblik på at sikre den udvikling, så mødes vi igen, og så vil vi præsentere det egentlige indhold, siger justitsministeren og fortsætter:

- Hvis det her skal lykkes, og de positive kræfter på Christiania skal understøttes, mens politiet skal have ordentlige arbejdsvilkår, så er det vigtigt at have et nært samarbejde.

De skal ikke kunne gemme sig

Det var overborgmester Frank Jensen, der efter sidste uges skyderi på Christiania i København havde indkaldt justitsministeren til møde for at tale om problemerne på det, der populært er blevet betegnet som fristaden.

- Vi er meget optagede af, at vi kan fortsætte med at drive vores daginstitutioner og skoler, der ligger tæt på Christiania, så forældre trygt kan aflevere deres børn og færdes der, siger Frank Jensen.

Christianitterne valgte efter skyderiet, hvor to betjente og en civil blev ramt, at rive hashboderne i Pusher Street ned.

Ifølge Frank Jensen har det skabt en åbning for positiv udvikling, som kan få betydning både for christianitterne selv og for københavnerne generelt.

- Der er mange borgere i København, der gerne vil have lettere adgang til de rekreative faciliteter både på Christiania og voldene, og det vil vi gå i tæt samarbejde om, siger overborgmesteren.

Må ikke sprede sig

Siden rydningen af Pusher Street har der været forlydender om, at hashsalget er rykket andre steder i København.

Politidirektør i København Thorkild Fogde har besøgt Nørrebro, hvor nogle af hashsælgerne siges at være søgt hen. Hans vurdering efter besøget er, at det altid er svært at vurdere, om hashsalget vokser i andre bydele.

- Vi kan ikke have, at der er andre steder i København, hvor utrygheden galopperer af sted, siger Frank Jensen.

Justitsminister Søren Pind understreger, at politiet er opmærksomme på at sikre, at hashhandlen ikke får lov til at sprede sig ud over de københavnske bydele, når nu den er blevet forsøgt forvist fra Pusher Street.

- Vi forestiller os ikke, at vi kommer til at se gadehashhandlen forsvinde, men vi er opmærksomme på situationen, siger Søren Pind.

Legalisering af hash

Overborgmester Frank Jensen har flere gange tidligere foreslået at legalisere hash, da det i hans optik kan fjerne indtægtskilder fra de kriminelle, der med hans ord "vil gøre hvad som helst for at holde på markedet".

Den holdning gentager han i dag.

Justitsminister Søren Pind afviser efter mødet at tage stilling til legalisering af hash og henviser til, at en sådan beslutning skal forbi Sundhedsministeriet.

- Min opgave som justitsminister er at opretholde loven, siger han.