Pind vil mødes med Københavns Kommune om Hizb ut-Tahrir

Justitsministeren mener, at det allerede er muligt for kommuner at afvise foreninger.

Hurtig-tweetende Pind lover hård straf for trusler Justitsminister Søren Pind (V) varsler, at en såkaldt respektpakke kommer inden for en måned. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

'Loven skal ændres, så kommunerne kan nægte at udleje eller udlåne lokaler til foreninger, der er udemokratiske'.

Sådan lød det fra Venstres næstformand, Kristian Jensen, sidste forår, efter den ekstremistiske islamiske gruppe Hizb ut-Tahrir i lokaler udlejet af Københavns Kommune nægtede Jyllands-Posten adgang til et pressemøde.

Om Venstre, nu hvor de har regeringsmagten, er klar til at ændre loven, er uvist. Men justitsminister Søren Pind vil nu mødes med Københavns Kommune, som tidligere har bedt den tidligere SR-regering om hjælp til at kunne afvise organsationer som Hizb ut-Tahrir.

- Det er helt grundlæggende min opfattelse, at foreninger som Hizb ut-Tahrir ikke hører hjemme i Danmark, og jeg mener naturligvis ikke, at offentligt ejede lokaler bør bruges til at fremme normer og værdier, der strider mod de demokratiske værdier, som det danske samfund bygger på.

- Der er i dag mulighed for at sikre, at kommuners lokaler ikke anvendes til formål, som man ikke ønsker at støtte, så længe der gælder ens regler for alle. Københavns Kommune mener dog, at reglerne er svære at anvende i praksis, hvad vi gerne drøfter med dem, skriver Søren Pind i en mail til DR Nyheder.

Kan ikke opløses

Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), har tidligere skrevet til Justitsministeriet for at få oplyst, om ministeriet ser nogen mulighed for at nægte udlejning af kommunens lokaler til eksempelvis Hizb ut-Tahrir.

I et brev skrev borgmesteren i 2014, at det undrede ham, at kommunen intet kunne stille op, når Hizb ut-Tahrir lejede et af kommunens lokaler og brugte dem til »at skabe yderligere tilslutning til sharia, pankalifater og lignende«.

Hizb ut-Tahrir har et erklæret mål om at afskaffe demokratiet og flere siddende justitsministre har på sigt sagt, at de mener, at foreningen bør opløses.

Rigsadvokaten har dog ved flere lejligheder slået fast, at det ikke at muligt at forbyde foreninger som Hizb ut-Tahrir ved lov.

Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen, ser frem til et møde med justitsministeren. Han havde dog håbet, at en ny borgerlig regering var klar til at ændre loven.

- Jeg glæder mig over, at justitsministeren gerne vil mødes. Men jeg havde jo ærlig talt regnet med, at en ny blå regering var klar til at ændre loven. Det var der klart flertal for før valget, siger Carl Christian Ebbesen.

Hos Hizb ut-Tahrir mener talsmand Junes Kock, at det er dobbeltmoralsk, hvis demokratiske politikere vil forbyde bestemte foreninger at leje lokaler:

- Uanset udfaldet så kommer det ikke til at påvirke vores arbejde det mindste. Vi arbejder med tanker, og tanker kan ikke kvæles ved lov, men kun overvindes med argumenter. Man må konkludere, at de danske politikere har opgivet den udfordring, siden de altid kun er ude i forbud.