Pirater slap væk, selvom Esbern Snare havde dem på kornet: ‘Gidslernes sikkerhed er vigtig'

Seks gidsler blev bortført, da dansk fregat afbrød piratangreb på containerskib i Guineabugten.

Fregatten Esbern Snare i Guineabugten, hvor den skal afskrække pirater. (Foto: Anders Fridberg / Forsvaret)

Skarpskytter ombord på fregatten Esbern Snares helikopter havde piraterne på sigtekornet. Men af hensyn til gidslernes sikkerhed åbnede danskerne ikke ild.

Esbern Snares helikopter opgav forfølgelsen, da fartøjet med seks gidsler ombord nåede ind i nationalt nigeriansk farvand, hvor de danske styrker ikke må operere.

Det fortæller flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen om fregatten Esbern Snares seneste aktion mod pirater, der fandt sted i går.

- Man overvejer hele tiden, hvornår man kan skyde. Men gidslernes sikkerhed er vigtig. Belært af erfaring ved vi fra tidligere, at gidslerne er mere udsatte, når piraterne først er sluppet afsted med dem, siger Carsten Fjord-Larsen.

- Vi ønsker ikke at udsætte dem for livsfare ved at begynde at skyde på piratbåden. Det ville være alt for risikabelt, siger han.

Piratgruppe jagtede ofre

Fregatten Esbern Snare er sendt til Guineabugten ud for Vestafrika for at forsøge at dæmme op for omfattende sørøveri i området.

Mandag fik orlogsskibet melding om en mulig aktiv piratgruppe, der var på jagt efter ofre omkring øen Bioko ud for Ækvatorialguinea.

Esbern Snare forsøgte at advare flere af de civile skibe, der lå i området, over radioen. Men det lykkedes ikke.

I mellemtiden var Esbern Snares grå Seahawk-helikopter gået i luften. Da den ankom til området, sendte containerskibet Tonsberg fra Liberia et nødsignal.

Besætningen ombord på helikopteren kunne se, at der lå et formodet piratfartøj - en såkaldt skiff - ved siden af containerskibet. Med både gidsler og pirater ombord.

- Personerne på skiff’en smed genstande over bord - tilsyneladende for at kunne sejle hurtigere - og satte herefter kurs mod nord og Niger-deltaet med gidslerne ombord, oplyser Forsvaret.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er tilfreds med Esbern Snares indsats.

Slap væk med seks gidsler

Helikopteren fulgte efter piraternes fartøj, der slap væk med seks gidsler ombord.

Efterfølgende konstaterede et hold soldater fra Frømandskorpset, at et af besætningsmedlemmerne, som var efterladt ombord på containerskibet, var såret af skud i benet.

Vedkommende bliver nu behandlet ombord på Esbern Snare. Flotilleadmiralen forklarer, at følelserne ombord lige nu er blandede.

- De gjorde, hvad de kunne og gjorde også en forskel. Omvendt ærgrer man sig altid, når der bliver taget gidsler, siger Carsten Fjord-Larsen.

Esbern Snares Seahawk-helikopter, der opdagede og forfulgte piraternes skiff. (Foto: Anders Fridberg / Forsvaret)

Hvordan kan det være, at man ikke sendte helikopteren afsted før, så man måske kunne have forhindret piraterne i at gå ombord på piratskibet?

- Det var simpelthen fordi, der var for langt hen til området. Hvis man sender den for tidligt afsted, så risikerer man, at der ikke er flyvetid nok over området. Det er ærgerligt at komme frem og kun have brændstof til to minutter tilbage, forklarer han.

Ifølge Carsten Fjord-Larsen bar gerningsmændenes skiff alle ‘tripwires’ - eller kendetegn - på pirateri.

- Der var flere ombord, end man ser på en normal fiskerbåd. Fartøjet havde store motorer og var malet mørkt. Og når man sejler afsted med gidsler… så er der næppe nogen tvivl, konstaterer flotilleadmiralen.