Piratjægere: Omsonst at tage dem til fange

Frømænd, militære politifolk, konstabler og sergenter i piratjagten er trætte af at piraterne sættes i land.

(Foto: Henning Bagger)

Frømænd, militære politifolk, menige konstabler og sergenter om bord på de danske krigsskibe i piratjagten er trætte af, at de gang på gang må sætte pirater i land efter at have taget dem til fange.

Derfor har de adskillige gange opfordret politikerne til at få et nyt mandat, så de ikke skal tage pirater til fange, men blot afvæbne dem og lade dem sejle igen.

Det siger kommunikationsansvarlig i Centralforeningen for Stampersonel, Helle Kolding.

- Vi synes, at det er underligt, at piraterne kan få lov at skyde på os, og så sætter vi dem bare fri efter et stykke tid. Det er meget frustrerende, det er ikke rimeligt.

- Vi har flere gange opfordret politikerne til at ændre mandatet i piratjagten, så vi ikke skal tage dem til fange, men kun afvæbne dem. Senest har vores formand henvendt sig til forsvars-ordførerne i Folketinget, siger Helle Kolding.

Omsonst opgave

Baggrunden er, at foreningens formand, Jesper Hansen, har opsøgt de forskellige personalegrupper om bord på de danske krigsskibe i piratjagten.

- Den enslydende melding fra både frømænd, militære politifolk, konstabler og sergenter og deres tillidsfolk var, at det hele virkede mærkeligt omsonst.

- Selvfølgelig udfører de en god opgave, de er professionelle, men de er frustrerede over, de gang på gang bare er nødt til at slippe piraterne løs igen.

- Derfor må der helt klart ske noget politisk med det mandat, inden vi sender et nyt skib derned til efteråret. Nu har vi deltaget i piratjagten i tre år, siger Helle Kolding.

200 sat fri

På de tre år har danske krigsskibe sat mere end 200 pirater i land igen efter at have taget dem til fange.

Senest har krigsskibet Absalon måttet sætte 17 pirater i land fordi det ikke er lykkedes de danske myndigheder at få hverken Seychellerne eller Kenya til at tage imod dem og stille dem for en dommer, selv om der var indsamlet bevismateriale.

Piraterne har siddet på Absalon siden 27. februar. De blev taget til fange samtidig med, at det danske krigsskib standsede et formodet piratskib og befriede 18 iranske og pakistanske gidsler. To af gidslerne døde

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk