Pizzabakken er af pap - men skal ikke i papcontaineren

Næsten halvdelen af befolkningen kender ikke deres kommunes krav til, hvordan de skal sortere deres affald.

Forsker mener, at oplysning om, hvad der skal i de enkelte genbrugscontainere skal stå på dem, og ikke i en informationsfolder, der ofte ligger i køkkenet. (Foto: Mette Ring © DR Nordjylland)

Hvornår er plast hård? Og skal pizzabakker egentlig i pap-containeren?

Borgerne i Danmark vil gerne sortere deres affald. Men knap halvdelen af dem kender ikke kravene til affaldssortering i deres kommune.

Yderligere bliver 40 procent nogle gange i tvivl om, hvorvidt skraldet skal i den ene eller anden container. Det viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark, som er foretaget for Miljøstyrelsen.

Madolie på pizzabakken

Et eksempel er pizzabakken.

- Folk smider rigtig tit pizzabakker i pap. Det er der en helt intuitiv grund til. Den er lavet af genbrugspap. Alt råber på, at den skal i pap-containeren. Problemet er bare, at der er madolie i en pizzabakke, siger adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen fra Roskilde Universitet.

Pap kan nemlig kun genbruges, hvis det er rent og fri for madrester. Flere kommuner har ellers information på deres hjemmeside om, hvordan borgerne sorterer deres affald rigtigt.

Let tilgængelig information

Men de krav kender 46 procent ikke, samtidig med at de færreste kan huske en liste over, hvordan man sorterer eksempelvis 30 typer affald, forklarer forskeren. Informationen skal i stedet være tilgængelig der, hvor borgeren bliver i tvivl.

- Hvis jeg står med et stykke plastik i min gård, tænker jeg ikke: Hm, jeg går lige op og søger på internettet for at finde ud af, hvilken spand det skal i, siger Pelle Guldborg Hansen.

Oplysning på containeren

Han mener, at man skal kunne se oplysningerne ved affaldscontaineren og ikke i en informationsfolder, der hænger på køleskabet eller ligger i en skuffe.

Sidste år fremsatte regeringen et nationalt mål, hvor 50 procent af al husholdningsaffald i 2022 skal genanvendes. I dag bliver 22 procent genanvendt.

/ritzau/