Planteskole forsikrer 600 georgiske børn

En planteskole i Brædstrup ved Horsens betaler sundhedsforsikring for 600 børn i et lille fattigt bjergområde i Georgien.

Juletræsproducenterne køber frø fra kogleplukkere i Georgien, og nu gavner handlen også børn i det lille land i Kaukasus. (© Colourbox.com)

600 børn i et lille fattigt bjergområde i Georgien er sikret en ordentlig lægebehandling det kommende år.

En planteskole i Brædstrup har betalt en sundhedsforsikring for dem, fordi deres forældre arbejder med at plukke kogler til planteskolen. Koglerne fra Ambrolauri-regionen i Georgien indeholder frø, der er perfekte til at dyrke normannsjuletræer, og derfor bliver frøene solgt for omkring 1.000 kroner pr. kilo.

Bols Forst Planteskole købte sidste år 6.500 kilo frø, og nu vil planteskoleejer Marianne Bols gerne sikre, at handlen er med til at gøre området rigere. Derfor får kogleplukkernes børn en forsikring, så de har råd til at gå til læge uden at ødelægge deres skolegang.

- På den måde kan vi bidrage til, at børnene måske kan blive mønsterbrydere, siger hun.

Ambrolauriområdet kan få god brug for børn, der har fået en uddannelse, for om 10-15 år venter Marianne Bols, at man har udviklet en klonteknik, der gør det overflødigt at hente frøene helt fra Kaukasus hver gang, man vil lave et normannsjuletræ.

- Det kan så betyde, at om 10-15 år står denne befolkningsgruppe uden indtægtskilde fra frøene, og så er det vigtigt at få dem gelejdet videre ud i livet, siger hun.

Sidste efterår betalte Bols Forst Planteskole sikkerhedsudstyr til kogleplukkerne, fordi de skal kravle op i 30 meters højde for at få fat i koglerne.