Plastic Change: Nyt plastikudspil mangler ambitioner

Der er afsat 50 millioner over fire år til regeringens nye plastikhandlingsplan 'Plastik uden spild'.

Regeringens plastikhandlingsplan indeholder 27 initiativer - en af idéerne er pant på juicekartoner og saftevandflasker. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Regeringen har i dag offentliggjort sin plastikhandlingsplan 'Plastik uden spild', der skal styrke genanvendelsen af plastik herhjemme og beskytte natur og miljø.

- Det er positivt, at der er øget fokus - men der mangler både penge og ambitionsniveau, lyder den umiddelbare vurdering fra organisationen Plastic Changes programchef Anne Aittomaki.

Regeringens plastikhandlingsplan indeholder 27 initiativer, og dem hilser Plastic Change velkommen, men økonomien bag er hun ikke imponeret over.

- 50 millioner over fire år, det lyder som meget lidt i forhold til at skulle indfri samtlige 27 initiativer i den her handlingsplan. Jeg tror ikke, det er nok, siger Anne Aittomaki.

Plastik-videnscenter

Et af hovedelementerne i regeringens nye plastik-plan er, at der skal oprettes et nationalt såkaldt plastikcenter, som skal være centrum for den danske plastikindsats.

Det har længe været på ønskelisten hos Plastik Change, som derfor er glade for, at det er kommet med i planerne.

- Vi har selv været med til at anbefale, at der kom et videncenter, hvor vi kan mødes i de forskellige organisationer og industrier og sammen finde ud af, hvad vi kan gøre og hvor vi er udfordret, siger hun og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi får udvekslet erfaringer.

Pant på juice - og saftflasker

Et andet af de 27 initiativer handler om, at der skal indføres pant på juicekartoner og saftevandsflasker. Også den idé er programchefen hos Plastic Change "rigtig glad for".

- Men det er virkelig en lavt hængende frugt, som vi kunne have høstet for lang tid siden, siger hun og tilføjer, at hun generelt gerne så, at der var tænkt mere langsigtet i handlingsplanen.

- Faktum er, at plastikforbruget stiger, og det er et problem i sig selv. Det er også et problem, at plastik bliver omtalt som affald i rapporten og ikke noget, som skal genbruges, siger Anne Aittomaki og understreger:

- Det er meget positivt, at der er kommet en handlingsplan, det siger noget om både politikerne og befolkningens interesse.

Facebook
Twitter