Plejehjem fik 12% mere tid til beboerne

Et plejehjem fik 1½ ekstra stilling ved at udføre arbejdet med beboerne mere effektivt. Tiden går i stedet til at give de ældre mere omsorg.

Personalet på Akaciegården har fået mere tid til at lytte, drikke kaffe og hygge med de ældre efter, at de har fundet ud af, hvordan arbejdet med f.eks. pleje og servering af måltider kan gøres mere effektivt. (© DR)

Der er blevet mere tid til hygge på plejehjemmet Akaciegården på Frederiksberg efter, at personalet har fundet mere effektive løsninger på en række praktiske opgaver med beboerne.

For to år siden fik forstander Henriette Wülser de ansatte med på at indføre LEAN, en filosofi der går ud på at gøre det samme arbejde mere effektivt. Nu er der gået sport i at gøre arbejdet nemmere, så medarbejderne kan få få mere tid til at hygge med beboerne.

- Vi fandt f.eks. ud af, at 12% af tiden ved morgentoilettet gik med at rende efter ting, vi manglede - et håndklæde, rene underbukser, forklarer Henriette Wülser.

Beboerne indvilgede i at lade plejehjemmet disponere over to hylder i deres skabe. Hylderne er nu fyldt med de ting, personalet skal bruge, og de ansatte er fri for at rende ud i depotrummet, mens de ældre ligger og venter.

Hygge ved tv

Den ekstra tid går med hygge med beboerne.

- Det er rart at kunne sætte sig ned med en kop kaffe, når de ældre også skal have deres kaffe og rent faktisk lytte til dem. Forleden sad vi også og så Hvad bruden ikke vidste i tv og grinede sammen, siger SOSU-assistent Maria Thoms.

Hun er begejstret for den nye arbejdskultur, hvor ansatte præmieres med vin eller en biograftur for forslag, der kan effektivisere arbejdet endnu mere.

- Det er helt i orden med mig, man kan jo bare selv komme med forslag!

Bedre hygiejne

Akaciegården sparer også meget tid i forbindelse med måltiderne efter, at de har indført en service-vogn, hvor alt servicet står på bakker, der kan gå direkte i opvaskemaskinen.

- Samtidig fik vi en uventet hygiejnegevinst, for tidligere blev en kop berørt syv gange, før den nåede en beboer, nu er vi nede på én, siger en glad forstander.

Akaciegården får tit besøg fra andre arbejdspladser, der vil se LEAN i praksis. I næste uge er Akaciegården for eksempel centrum for et kursus i LEAN for ledere fra plejesektoren.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53b6052b6187a20f6c597cff

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter