Plejehjem i Aarhus ramt af coronasmitte og aktiverer beredskabsplan

Coronavirus har tilsyneladende fundet vej til et plejehjem i Åbyhøj.

Aarhus får i øjeblikket hjælp af andre regioner, så der kan foretages flere test i kommunen, der er hårdt ramt af coronavirus. (Foto: © Helle Arensbak, Scanpix)

En beboer på et plejehjem i Aarhus er konstateret smittet med coronavirus.

Det oplyser Aarhus Kommune.

Den smittede bor på plejehjemmet Thorsgården i Åbyhøj, der har aktiveret kommunens beredskabsplan.

Det betyder, at samtlige beboere og alt personale på plejehjemmet bliver testet for coronavirus.

Samtidig bliver der lukket for besøg både indendørs og udendørs. Der kan dog være undtagelser i forbindelse med såkaldte kritiske besøg. Det kan for eksempel være besøg til en pårørende, der er døende.

- Vi skal gøre alt for, at beboerne fortsat oplever den pleje og omsorg, vi altid giver dem, selvom vi står i en særlig situation, siger Kirsten Høgh Obling, viceområdechef, i en pressemeddelelse.

- Vi holder et ekstra vågent øje de kommende dage med symptomer hos beboere og medarbejdere. Vi har i forvejen skruet op for den daglige rengøring, sørger for ekstra grundig hygiejne og skærpet brug af værnemidler, tilføjer hun.

Blev opdaget på hospitalet

Infektionen med covid-19 hos beboer på Thorsgården blev opdaget, da vedkommende blev indlagt på hospitalet på grund af kritisk sygdom.

Både pårørende, frivillige og andre besøgende, der har været på plejehjemmet i løbet af den seneste uge opfordres til at være opmærksomme på, om de udvikler symptomer på coronavirus. I så fald skal de kontakte egen læge.

Aarhus Kommune oplyser, at der ikke er nogen af de andre 62 beboere på plejehjemmet, der udviser symptomer på at være smittet med coronavirus.

En enkelt medarbejder er blevet testet, og svaret på den test afventes fortsat.

Det er første gang siden 10. marts, at der er konstateret smitte med coronavirus på aarhusianske plejehjem.

Flere tiltag i Aarhus

Tilfældet på Thorsgården i Aarhus kommer, mens kommunen allerede er i alarmberedskab på grund af et højt antal konstaterede tilfælde gennem den seneste tid.

Det seneste døgn er der konstateret 128 tilfælde af coronavirus i Danmark. Over halvdelen af dem - nemlig 72 - er i Aarhus Kommune.

Kommunen har i samråd med de nationale sundhedsmyndigheder sat gang i en række tiltag, der skal stoppe spredningen af coronavirus i det østjyske. Blandt andet er det nu et krav at bære mundbind i den kollektive trafik.

Fem millioner mundbind fra et nationalt lager er blevet sendt til butikker i Aarhus, der måtte melde udsolgt, efter at det blev et krav at have dem på i offentlig transport. (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Desuden har politiet nu indført tre såkaldte hotspots, hvor folk ikke må forsamles mere end 100 personer ad gangen.

Det er på badestrandene Bellevue og Den Permanente i Risskov og Den Spanske Trappe i midtbyen, hvor politiet i højere grad vil være til stede.

Derudover opfordres borgere i Aarhus Kommune til også at arbejde hjemmefra, mens det anbefales at udskyde det fysiske fremmøde i gymnasier og på andre ungdomsuddannelser i 14 dage.

Samtlige regioner i landet har sendt al ledig kapacitet til Aarhus for at hjælpe med at kunne foretage flere test. Det betyder, at der kører testbiler rundt i kommunen, hvor borgere kan blive testet.

Der kan bestilles tid til test for coronavirus på coronaprover.dk. Har man symptomer på coronavirus, skal man kontakte sin læge eller lægevagten og ikke booke tid på hjemmesiden.

Mundbind tilbage på hylderne i Aarhus

  • En række butikker i Aarhus har fået tilsendt fem millioner mundbind fra et nationalt lager, så der atter kan fyldes op på hylderne i apoteker og Matas-butikker.

  • Søndag sætter tre Matas-butikker mundbindene til salg. Det drejer sig om butikken i Bruuns Galleri, i Storcenter Nord og på Søndergade 32 (Strøget).

  • Fra mandag bliver mundbindene solgt i de resterende Matas-butikker samt apotekerne i kommunen.

  • Mundbindene sælges i pakker med 50 styk. I Matas er prisen på sådan en pakke 99 kroner.

  • Enkelte andre butikker har også mundbind på lager, men modtager ikke nye forsyninger fra det nationale lager.