Plejehjem med demente hårdt ramt: 'Skræmmende at arbejde under den realitet, at der er corona i huset'

45 ansatte og 22 beboere på plejecenteret Demenscentrum i Aarhus er smittet.

Sören Mäder er tillidsrepræsentant for sosu-assistenterne på Demenscentrum Aarhus, der er hårdt ramt af smitte blandt beboere og ansatte. (Foto: Jan Rørkær DR)

Sosu-assistent Sören Mäder har en fortid i den tyske hær. Her har han været udsendt til internationale missioner. Han har med andre ord været i krisesituationer før.

Det kom han til at tænke på, da han i dag mødte ind på arbejde på plejecentret Demenscentrum i Aarhus, hvor 45 ansatte og 22 beboere nu er smittet med covid-19.

- Nu ved jeg, at lederne gør deres bedste for at få arbejdskraft, som kan hjælpe os her på stedet. Men jeg vil sige, at det er skræmmende for kollegaerne at arbejde under den realitet, at der er corona i huset, siger Sören Mäder.

Han er tillidsrepræsentant for sosu'erne på Demenscentrum Aarhus og har derfor sagt ja til at komme ind og hjælpe, efter at den normale vagtplan er faldet fra hinanden.

Personale i sikkerhedsdragter

Arbejdet på afdelingen med de smittede demensramte borgere er i øjeblikket besværligt og stressende. Personalet skal hele tiden bære mundbind, visir og sikkerhedsdragter.

- Det kræver ikke kun noget fysisk, det kræver rigtigt meget psykisk. Ikke mindst fordi man afskrækker borgerne, der ser en som en helt anden. Lyden kan ikke komme ordentligt frem, og kropssproget bliver måske mistolket, og det gør det meget besværligt for kollegerne at arbejde under de forhold, siger Sören Mäder.

Oveni kommer frygten for selv at tage smitte med hjem til sårbare familiemedlemmer.

- Personligt er jeg ikke så bekymret, men jeg har kolleger, som er bekymrede over, om de tager noget med hjem uden at vide det. At de måske smitter deres børn, som måske har astma eller andre kroniske sygdomme, siger han.

- Følelsesmæssigt ved jeg ikke, hvordan man kan beskrive det. Det er ubeskriveligt, siger han.

Pårørende bekymret

Utrygheden deles også af Benny Svinth Nielsen, hvis kone, Ellen, er beboer på Demenscentrum. Indtil videre er hun ikke testet positiv. Den seneste melding fik han i forgårs.

- Hun havde ikke feber, så det virker ikke, som om hun var ramt af corona på det tidspunkt. Vi aftalte, at hvis hun fik det værre, så ville de kontakte mig, fortæller han.

- Jeg går jo med en generel bekymring: Er hun ovre det eller har hun ikke fået det i endnu? siger han.

Benny Svinth Nielsens kone er beboer på det coronaramte plejehjem i Aarhus. (Foto: Jan Rørkær DR)

Bennys kone har alzheimers, og når han tænker på, hvordan forholdene er til dagligt med mange omsorgskrævende beboere, bliver han ekstra bekymret.

- De beboere, der er ramt derude, har også behov for ekstra pleje og omsorg i den her situation. For mange af dem, er jo ikke i stand til selv at vurdere, hvor syge de er, siger Benny Svinth Nielsen.

Sundhedschef: Hård situation

I Aarhus Kommune vil sundhedschef hos Sundhed og Omsorg, Otto Ohrt, ikke gå så langt som til at kalde situationen på Demenscentrum for "kritisk".

- Jeg vil betegne situationen som hård, men jeg synes også, at vi skal huske på, at der kommer de her smitteudbrud, som situationen er lige nu. Det er der i hele Danmark - også i Aarhus. De, der står midt i det, de vil opleve, hvor hårdt det er, men det skal vi også kunne handle på, og få de medarbejderressourcer derhen, som er nødvendige, siger han til DR.

Kommunen arbejder på at skaffe vikarer til centreret. Både ved at rykke rundt på personale og ved at trække på kommunens interne vikarordning.

Flere frivillige - både med og uden faglig baggrund - har også henvendt sig med tilbud om hjælp.

- Det er vi også ved at kigge på, og fra i morgen kviktester vi alle medarbejdere ved vagtstart, så vi også der har et bedre instrument, siger sundhedschef Otto Ohrt.

- Vi regner med, at vi kan stykke det sammen, så der kommer en tilfredsstillende pleje derude, siger han.

Demenscentrum er dog langt fra det eneste plejehjem eller omsorgscenter, der er hårdt ramt af smitte. På plejehjemmet Kildebo på Lolland 32 af 60 beboere smittet. Hos personalet er det 30 ud af 70 medarbejdere, der er konstateret smittet.

Sosu-assistent Sören Mäder, der selv blev vaccineret 27. december, har tiltro til, at situationen nok skal blive bedre på Demenscentrum i Aarhus.

- Jeg tænker, at vi skal nok komme igennem det, fortæller han.

- Når vi gør vores med værnemidler og forholdsregler, så skal vi nok komme igennem det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter