Plejehjem vil bruge flere frivillige til flere opgaver

De frivillige vil i fremtiden blive brugt til nogle af de opgaver, som ansatte udfører i dag. Det kan blive et problem siger FOA.

I dag er det ansatte og ikke frivillige, der tager sig af opgaver som genoptræning, madlavning og rengøring på plejehjem. Det kan ændre sig i fremtiden. (© Colourbox)

Om fem år regner otte ud af ti plejehjemledere med, at de vil bruge flere frivillige i arbejdet med de ældre og de regner med, at frivillige vil blive brugt til flere opgaver end de bruges i dag.

Det viser en rundspørge som Center for Offentlig Kompetenceudvikling har lavet blandt 72 plejehjemsledere.

Blandt de adspurgte plejehjemsledere bruger to ud af tre allerede frivillig arbejdskraft.

Stor udfordring

Ib Oustrup, der er direktør for Center for Offentlig Kompetenceudvikling, forudser at, der venter lederne en stor udfordring, når de vil øge antallet af frivillige.

- Vi skal lære - både fagligt og ledelsesmæssigt – at indgå i et givtigt samspil til gavn for de ældre, siger han til Jyllands-Posten.

I dag bruger plejehjem ikke frivillige til kerneopgaver som genoptræning, madlavning og rengøring, men det er nogle af de områder, hvor plejehjemslederne ser en mulighed for at få gavn af flere frivillige hænder.

Frygter lavere velfærd

Det er ikke en udmelding, som vækker begejstring i fagforbundet FOA der organiserer mange ansatte fra ældreområdet.

Formand Dennis Kristensen kalder det prisværdigt at mange borgere er villige til at hjælpe andre, men det kan få konsekvenser, hvis de bliver brugt til at erstatte professionelle, siger han.

- Det vil betyde en lavere standard af velfærden, siger han til Jyllands-Posten.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk