Plejehjemsbeboere udgør en tredjedel af danske corona-dødsfald

Der er registreret coronavirus blandt beboerne på ni procent af de danske plejehjem.

Knap en tredjedel af de døde med coronavirus i Danmark er plejehjemsbeboere. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

En tredjedel af de afdøde coronasyge i Danmark - 133 personer - er beboere på plejehjem.

Det viser en ny rapport fra Statens Serum Institut, der er opgjort i går 23. april, hvor det samlede dødstal var 394 personer.

Det høje antal døde på plejehjemmene bekymrer sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Det er en alvorlig tendens, som vi desværre også ser i andre lande. Det bekræfter, hvor vigtigt det er, at vi passer godt på vores ældre. De er blandt de mest udsatte, hvis de bliver smittet af coronavirus, siger ministeren i en meddelelse.

- Det er derfor en vigtig opgave at forebygge, at smitte spreder sig til plejehjemmene, og det understreger behovet for at bruge værnemidler i ældreplejen, siger han.

Over halvdelen af de 133 dødsfald på plejehjem er sket i Region Hovedstaden, hvor 88 plejehjemsbeboere har mistet livet efter at være blevet smittet.

I Region Sjælland er der 15 corona-dødsfald, mens der i Midtjylland er 14 dødsfald. I Syddanmark er der ni, mens der er syv i Nordjylland.

Seruminstitut: Dødsfald er forventede

På landsplan er der blevet testet mindst én beboer på 79 procent af alle plejehjem.

Og ifølge rapporten er de 425 coronasmittede plejehjemsbeboere er fordelt på 88 forskellige plejehjem i 45 kommuner.

Det betyder, at der er registreret coronavirus blandt beboerne på ni procent af de danske plejehjem. De smittede på plejehjemmene er i gennemsnit 81 år.

Ifølge Statens Serum Institut er det "forventeligt", at en del af de corona-relaterede dødsfald vil være plejehjemsbeboere.

Det skyldes kombinationen af høj alder og eventuelle underliggende sygdomme hos gruppen.

- Det er forventeligt, at en del af de positive COVID-19-tilfælde og dødsfald relateret til COVID-19 er tilknyttet plejehjem, da beboere på plejehjem i kraft af alder og komorbiditet er i risikogruppe for alvorlig infektion, skriver Statens Serum Institut i rapporten.

Enkelte af de 88 plejehjem er hårdere ramt end andre. For på 13 plejehjem er der registreret mere end 10 tilfælde af coronasmittede beboere.

- Det er vigtigt at stoppe disse udbrud ved at isolere de syge og sikre, at sundhedspersonale ikke bringer smitten fra beboer til beboer, lyder det i rapporten.

Dødsrate højest i hovedstaden

Ser man på dødsraten per 1.000 plejehjemsbeboere er det også Region Hovedstaden, der topper statistikken.

Her er der 7,3 døde per 1.000 beboere. For Region Sjælland er tallet 2,7 per 1.000 beboere, mens det er 1,5 for Midtjylland, 1,4 for Nordjylland og 1,0 for Syddanmark.

Den samme tendens gør sig gældende for antal bekræftede coronatilfælde per 1.000 plejehjemsbeboere.

Her er det 24 per 1.000 beboere i Region Hovedstaden, mens tallet er 12 for Sjælland og tre for de tre andre regioner.

- Der er mange bekræftede COVID-19-tilfælde relativt til antallet af plejehjemsbeboere, og positivprocenten er dermed generelt højere end blandt alle testede i Danmark.

- En stor andel er afgået ved døden indenfor 30 dage af COVID-19-diagnosen, skriver Statens Serum Institut i rapporten.

Statens Serum Institut skriver, at der bliver testet mange plejehjemsbeboere - og at endnu flere vil blive testet som følge af den styrkede indsats for at undgå smittespredning på blandt andet plejehjem.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at han har inviteret ældreordførerne til forhandlinger om initiativer på ældreområdet.

Der skal forhandles om, hvordan man kan skærme de ældre mod smitte og samtidig forebygge ensomhed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk