Plejepersonale begår over 25.000 utilsigtede fejl på 19 måneder

Ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen har for dårligt styr på medicinen til de ældre. I en periode på 19 måneder blev der indberettet 25.531 fejl.

Fejlmedicinering af ældre sker ikke sjældent. (© Colourbox)

Fire sosu-assistenter i Aarhus Kommune er sigtet for uagtsomt manddrab på en 88-årig mand, der kan være død af fejlmedicinering.

Og fejlmedicinering sker ikke sjældent, fremgår det af en rapport fra Patientombuddet, som er en uafhængig instans under indenrigs- og sundhedsministeriet, hvor patienter kan klage.

I perioden fra 1. september 2010 til 10. april 2012 skete der ifølge Patientombuddet 25.531 såkaldt utilsigtede hændelser - de fleste af dem er en eller anden form for fejlmedicinering.

Langt de fleste fejl er uskadelige, men 251 viste sig at være alvorlige. Det vil sige, at hver anden dag skete der noget alvorligt - som regel at man glemte at give vigtig medicin eller gav for meget af den.

Patientforening: Det er alarmerende

Formanden for Patientforeningen, Erik Bach, er chokeret:

- Det er meget alarmerende, og det er utrygt for de mennesker, som er henvist til at skulle have medicinen. Prøv lige at tænk hvis det var et flyselskab, der havde sådan nogle statistikker, siger han.

Ifølge ledende embedslæge ved Sundhedsstyrelsen Henrik Trykker, der er med til at besøge samtlige plejehjem i landet en gang om året, er situationen på plejehjem og i hjemmeplejen blevet bedre.

Fejlmedicineringsprocenten er i hans målinger faldet fra syv til fem procent, men det ændrer ikke grundlæggende ved problemets kerne.

- Det er et område, som ikke bare skal ordnes med venstre hånd. Der skal en kontinuerlig uddannelse af personalet til, siger Henrik Trykker.

DF: Lav aftaler med apotekerne

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt kalder fejlmedicinering "uacceptabel" og har et forslag til, hvordan man kan arbejde på at komme det til livs:

- Jeg ved, der er kommuner, der har aftaler med apotekerne, hvor farmaceuter og farmakonomer kommer ud og lærer plejepersonalet om medicinhåndtering, siger hun.

Dansk Folkeparti foreslog for nogle år siden, at der blev sat en pulje af på finansloven, så kommuner kunne bruge apotekerne til at efteruddanne plejepersonalet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk