Plejepersonale har fået fælles corona-retningslinjer: 'Nu er der én måde at arbejde på, og det er betydeligt nemmere'

FOA og Dansk Sygeplejeråd sætter pris på fælles forholdsregler for plejepersonale.

- Det kommer til at give mig en større tryghed i hverdagen. Nu ved jeg, hvad jeg skal forholde mig til, uanset hvor jeg er på arbejde, siger sygeplejerske Jacob Smaakjær om de nye fælles retningslinjer. (Foto: Nicolaj Bøndergaard © (c) DR)

Skal der visir, maske eller kittel på, når jeg skal besøge fru Jensen i dag?

Det spørgsmål har mange hjemmesygeplejersker, sosu'er og andet personale med personlig kontakt stillet sig selv gennem de seneste par uger.

Svaret på spørgsmålet har indtil nu været defineret af den kommune, personalet har arbejdet i.

Men sådan er det ikke længere. I går udsendte Sundhedsstyrelsen nemlig i samarbejde med Statens Serum Institut fælles corona-forholdsregler til personalet i alle landets 98 kommuner.

Det glæder den nyuddannede sygeplejerske Jacob Smaakjær. Han kører nemlig ud til borgere i både Kolding Kommune, Vejle Kommune og Fredericia Kommune på både dag-, aften- og nattevagter.

Her har Jacob Smaakjær om nogen oplevet de lokale forskelligheder, der har været mellem reglerne. Især har der været tvivl om, hvor ofte sygeplejerskerne skulle iføre sig værnemidler som masker, visirer og kitler.

- Nogle steder har vi skullet bære værnemidler, hvis der bare var mistanke om corona, og andre steder skulle der foreligge en positiv test for coronavirus, siger han.

Det har ifølge Jacob Smaakjær været forvirrende at skulle omstille sig til de lokale retningslinjer, når han har krydset kommunegrænserne.

- Men efter den her ensretning er der én måde at arbejde på, og det er betydeligt nemmere, siger han.

For eksempel fremgår det af de fælles retningslinjer, at personalet skal bruge beskyttelsesudstyr som visir og maske, hvis de skal behandle en borger med symptomer på coronavirus på under to meters afstand.

Det kan for eksempel være under tandbørstning eller toiletbesøg.

Hvordan er det for dig at skulle vurdere, om en borger er smittet?

- Det er svært lige nu, for det er også influenza- og forkølelsessæson. Men man bliver nødt til at have sin faglighed med sig, og hvis man er den mindste smule i tvivl, kan vi ringe til borgernes egne læger og snakke med dem, siger Jacob Smaakjær.

Kommuner har efterspurgt materiale fra Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen er indtil nu blevet mødt med en række spørgsmål fra ansatte med borgerkontakt, der er i tvivl om, hvornår de skal bruge værnemidler. Det er en af grundene til, at de nye retningslinjer er blevet til.

- De skal bidrage til at skabe gode og trygge rammer for de ansatte og give svar på de spørgsmål, de står med, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Mads Biering la Cour i en pressemeddelelse.

I et mailsvar til DR Nyheder oplyser Sundhedsstyrelsen, at retningslinjerne er nye, men lavet på baggrund af eksisterende materiale.

- Vi ved ikke, i hvor høj grad kommunerne selv har lavet retningslinjer, men kommunerne har haft et ønske om, at vi lavede noget materiale til dem, skriver styrelsen.

Selv om det ifølge sygeplejerske Jacob Smaakjær kan være svært at vurdere, hvornår værnemidlerne skal anvendes, skal de ifølge Sundhedsstyrelsen ikke bruges, hvis borgeren ikke har symptomer.

Det skyldes, at man endnu ikke med sikkerhed ved, i høj hvor grad symptomfrie syge smitter. Den viden, Sundhedsstyrelsen har nu, viser, at personer med symptomer står for de fleste smittetilfælde.

- Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at bruge særlige værnemidler i plejen af alle borgere, også dem uden symptomer, for kun en lille del vil være syge, skriver Sundhedsstyrelsen, men opfordrer alligevel personalet til at være ekstra opmærksomme på hygiejne og afstand.

- Jeg har gjort mig rigtig mange tanker om at kigge på, om jeg selv udviser symptomer. Jeg gør rigtig meget for at holde afstand til andre, og holder mig så meget hjemme som muligt, siger sygeplejerske Jacob Smaakjær om risikoen for selv at være smittebærer. (Foto: Nicolaj Bøndergaard © (c) DR)

FOA og DSR værdsætter klare retningslinjer

Hos FOA, der blandt andet repræsenterer en del af det danske social- og sundhedspersonale, er holdningen, at de nye retningslinjer hjælper med at skabe ro og tryghed hos personalet.

- Det sætter vi stor pris på, for vi kan høre, at der har været forskellige lokale fortolkninger i de enkelte kommuner og på de enkelte arbejdspladser. Det er ikke holdbart, siger forbundsformand Mona Striib.

Et af de helt store tvivlsspørgsmål hos FOA’s medlemmer har været, om de må gå ind til personer, der udviser symptomer, men ikke er testet positive for coronavirus endnu.

- De fælles retningslinjer kommer til at betyde, at der er en klarhed over, hvornår der skal anvendes værnemidler, og hvornår det er i orden ikke at gøre det, siger Mona Striib.

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen er helt enig med Mona Striib i, at personalet rundt omkring er blevet mødt med lokale forskelligheder i forholdsreglerne. Det hjælper de fælles retningslinjer på.

- Der er en række ting, der er blevet væsentligt mere klare. Der er selvfølgelig stadig lidt spørgsmål rundt omkring, men det tager vi med styrelserne, siger hun.

I sidste ende tror Grete Christensen, at de fælles retningslinjer vil give fordele for både personale, patienter og pårørende.

- Det vil hjælpe til en større tryghed og sikkerhed for dem, der arbejder der, og hvis de har en større tryghed og sikkerhed, får borgerne og deres pårørende det også, slutter hun.