Plejepersonale i opråb for at undgå smitte: Indfør tvungen visir på alle plejehjem

Tvungen brug af ansigtsvisir i ældreplejen vil skabe falsk tryghed, påpeger Sundhedsstyrelsen.

På plejehjemmet Sølund i København er 12 beboere døde med corona. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Den aktuelle gradvise genåbning af Danmark forventes at øge smitten i samfundet, og gør det derfor nødvendigt at stramme kravene til brug af værnemidler i ældreplejen.

Det mener fagforeningen FOA, der repræsenterer cirka 70.000 ansatte i ældreplejen.

Helt konkret skal alle ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen bære visir for ansigtet hver gang de har tæt personlig kontakt med beboerne på plejehjem og i hjemmeplejen, lyder kravet.

- Når vi åbner samfundet så meget op, som vi gør nu - med skoler, frisører og til dels også besøg på ældrecentre - så er der altså en stor risiko at vores medlemmer bliver smittebærere. I hjemmeplejen besøger de ansatte jo rigtig mange borgere på en dag, som de risikerer at smitte, siger formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann.

Fagforbundet vil have Sundhedsstyrelsen til at ændre de nuværende retningslinjer, så det ikke længere er frivilligt for de ansatte at bære ansigtsvisir ved den personlige kontakt med de ældre på landets plejehjem og i hjemmeplejen.

- Det betyder, at hver gang man laver personlig pleje og er inden for to meter af den ældre - det kan for eksempel være når man hjælper den ældre med at komme i bad eller tage tøj på - så skal du bruge et visir, siger Torben Hollmann.

Brugen af et visir for ansigtet har både til formål at beskytte plejepersonalet mod smitte og undgå at plejepersonalet smitter de ældre, påpeger han.

- Vi har ikke et overblik over, hvor mange plejecentre, der er ramt at smitte. Men de steder, der har været ramt af smitte, har det altså haft store konsekvenser i forhold til både indlæggelser og dødsfald, siger Torben Hollmann.

12 døde på ét plejehjem

Eksempler på udbredt coronasmitte på plejehjem har været talrige og alvorlige.

I sidste uge oplyste Københavns Kommune, at 12 beboere på plejecentret Sølund er afgået ved døden efter at være blevet smittet med coronavirus.

I Vallensbæk har der været ni corona-dødsfald på plejehjemmet Højstruphave.

På plejehjemmet Vonsildhave i Kolding er seks beboere døde med corona.

Efter længere tids nedlukning for besøg på grund af corona har Aarhus Kommune fornylig besluttet, at familiemedlemmer nu igen må lægge vejen forbi til udendørs besøg i haver og atriumgårde. Og med udsigten til at der bliver åbnet mere op på flere plejehjem den kommende tid, er der særlig grund til at skærpe brugen af værnemidler, mener FOA.

Vil skabe mere tryghed

Lotte Berthelsen er en af dem, der har problematikken helt inde på livet til hverdag. Den 31-årige sosu-assistent arbejder på Skørping Ældrecenter i Nordjylland. Ældrecentret har indtil videre være forskånet for smitte med corona.

Lotte Berthelsen fortæller, at det har været småt med værnemidler til de ansatte.

- Vi har ikke haft så mange værnemidler. Lige da det hele startede, fjernede man det, så man kunne dele det ud, når det blev nødvendigt, siger hun.

Lotte Berthelsen har arbejdet i to år på Skørping Ældrecenter.

Hun bakker op om obligatorisk brug af visir. For i en hverdag på et ældrecenter er det ofte svært at holde en afstand på to meter.

- Jeg tænker, det er en rigtig god idé. Jeg har tiden hele syntes, det var lidt mærkeligt, vi ikke skulle bruge det i forbindelse med personlig hygiejne, hvor vi er i tæt kontakt med borgerne. Vi er nødt til at være tættere på end to meter.

- Jeg tror, det vil skabe bedre tryghed. Både for os som personale, så vi ikke kommer til at smitte, men også for de borgere, der forstår, at der er en mindre risiko for at blive smittet, siger Lotte Berthelsen.

Sundhedsstyrelsen afviser kravet

I går opdaterede Sundhedsstyrelsen sine retningslinjer: 'Ved aktiviteter, der indebærer tæt ansigt-til-ansigt kontakt i længere tid (15 min), anbefales det ud fra et forsigtighedsprincip, at borgeren anmodes om at påføre sig maske (type I) eller at behandleren bærer ansigtsvisir eller øjenbeskyttelse + maske (type II)', lyder det nu i retningslinjerne.

Sundhedsstyrelsen har dog ikke planer om, at gøre ansigtsvisirerne obligatoriske for plejepersonalet i forbindelse med den tætte personlige kontakt. Det kan nemlig give bagslag og føre til, at personalet kan have mindre fokus på eksempelvis håndhygiejne og andre foranstaltninger, der har til formål at mindske smitterisikoen, lyder det fra enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Mads Biering La Cour.

- Vi er nervøse for, at hvis det bliver et obligatorisk krav, at man har det på hele tiden, så skaber den en falsk tryghed, som i sig selv udgør en smitterisiko, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Mads Biering La Cour.

Mindsker det risikoen for smitte at bruge ansigtsvisir?

- Der er tale om en sygdom, som især smitter ved dråbesmitte, og når der ikke er symptomer, så er der ikke særlig stor risiko for, at der er host eller nys. Vi har sagt, at hvis man skal være tæt på i længere tid, så kan det give mening at tage visir på. Når man er i tættere kontakt over længere tid - ansigt til ansigt - en til to meters afstand, så kan der være et host eller et nys. Og derfor siger, vi at ud fra et forsigtighedsprincip kan det dér give mening at bruge visir.

Men når I siger det, hvorfor vil I så ikke gøre det obligatorisk for personalet at bruge visir?

- Vi lægger os op ad de internationale retningslinjer, og anbefalingerne fra Statens Seruminstitut. Man må bare sige, at den internationale konsensus er, at det har man ikke brug for med den her type sygdom.

Kan det give bagslag at gøre brugen af ansigtsvisir obligatorisk?

- Ja, hvis det giver en falsk tryghed, i forhold til hvordan man anvender det, og man ikke har fokus på de andre vigtige ting, omkring hvordan man kan blive smittet med den her sygdom, som jo især bliver overført med kontaktsmitte med hænderne, hvorefter man rører sig i ansigtet.

Så I frygter lidt, at hvis man gør visir obligatorisk ved alle former for tæt personlig kontakt og pleje, så vil plejepersonale have en tendens til at have mindre fokus på eksempelvis god håndhygiejne?

- Det kan være en af risiciene ved det. Det andet er, at vi mener, at man ikke kan lave retningslinjer for alt, hvad der foregår i dagligdagen ude på institutionerne, siger Mads Biering La Cour.

Ekspert kalder forslaget fornuftigt

Overlæge Niels Høiby er professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet. Han mener, det giver god mening at bruge beskyttelsesvisir, selv om beboerne ikke har symptomer på Covid-19.

- Hvis det er i starten af en covid-infektion, kan man godt smitte, inden man har rigtige symptomer. Og vi ved, at der har været meget af det her på plejehjem. Det er klart, at personalet bliver nervøse, så jeg synes, det er helt i orden, siger Niels Høiby.

Professoren vurderer, at en maske og briller ville beskytte bedre mod smitte. Alligevel mener ham, at visir er den rigtige løsning.

- Jeg synes, det er et fornuftigt. De kommer hos beboere, der kan være vanskelige at have med at gøre. De er måske demente, kan være aggressive og måske spytte, hoster og harke, og så kan et visir beskytte luftveje og øjne. På den anden side kan beboeren stadig se, hvad det er for et menneske, så det ikke er fuldstændigt fremmedgjort. Man kan se, hvad det er for et menneske, der skjuler sig bagved, man kan smile sammen med dem, og de kan ansigtsaflæse, siger han.

Han understreger, at hvis personalet plejer beboere med symptomer, skal de have maske og beskyttelsesbriller på.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk