Plejeprodukter fyldt med plastik

Sæbe, shampoo og makeup er fyldt med mikroskopiske plastikstykker, der bliver skyllet direkte ud naturen. Forsker kalder det unødvendigt miljøsvineri.

Hvis du smider en plastikflaske i naturen, risikerer du en bøde på 1000 kroner. Det ved du sandsynligvis. Men ved du, at hver gang du børster tænder eller går i bad, skyller du lignende plastik direkte ud i naturen? Nej, vel?

Det er nemlig de færreste, der er klar over, at mange af de mest anvendte plejeprodukter som shampoo, skrubbecreme, fugtighedscreme, lipgloss, læbestift og øjenmakeup er fyldt med såkaldt mikroplastik.

En test foretaget af DR's forbrugermagasin Kontant viser, at mikroplastik udgør helt op til 10 procent af nogle af plejeprodukterne. Ifølge den hollandske NGO Noordzee indeholder mere end 300 af de mest solgte plejeprodukter mikroplastik.

Mikroplastik ender i verdenshavene

Når vi bruger produkterne, ender plastikken i afløbet og derfra ledes den videre ud i naturen. Mikroplastik-stykkerne er nemlig så små, at rensningsanlæggene ikke kan filtrere dem fra.

I Danmark har der indtil nu ikke været den store fokus på problemet. Men i England har marinebiologen Richard Thomsen undersøgt omfanget af mikroplastik i naturen.

- Vores research viser, at der i dag er mikroplastik over alt i verdenshavene. Det findes langs kysterne, på bunden og på havets overflade. Når det først er i naturen, er det næsten umuligt at fjerne de her små stykker plastik igen, fortæller Richard Thomsen til Kontant.

Richard Thomsen er professor i marinebiologi ved Plymouth University. Her stod han bag et forsøg, hvor mere end 500 fisk blev fanget i Den Engelske Kanal. Richard Thompson og hans kolleger fandt mikroplastik i mavesækken på hver tredje fisk.

Ingen kommentarer fra producenter

Kontant har uden held forsøgt at få de store producenter af plejeprodukter som Colgate-Palmolive, L'Oreal, Unilever og Nivea til at forholde sig til problemet i et interview.

Tidligere har Unilever oplyst, at de alene i USA bruger 200 tons om året. Unilever skønner selv, at halvdelen, 100 tons plastik, ryger i havet.

- Her hælder amerikanerne frivilligt, og helt unødvendigt, 100 tons i havet, bare fordi vi har plastik i plejeprodukterne. Vi er nødt til at spørge industrien, hvorfor de putter plastik i deres produkter. Hvad skal de der? Det der for mig at se unødvendigt miljøsvineri, siger Richard Thomsen til Kontant.

Se industrien svare på spørgsmålet i Kontant, tirsdag d. 30. april 2013 kl. 21.05 på DR1.