Pludselig stoppede mystiske kast med genstande mod danskere på svensk motorvej

På trods af ingen anholdelser er kastene tilsyneladende stoppet.

- Vi arbejder fortsat løbende på E65, og vi holder naturligvis fast i efterforskningsarbejdet, udtaler svensk politi.

118 gange i år er et køretøj blevet ramt af en genstand på den svenske motorvej E65 mellem Malmø og Ystad i Skåne.

Men siden den 21. august har der ikke været et eneste tilfælde, og det undrer politiet på den anden side af Øresund.

- Vi arbejder fortsat løbende på E65, og vi holder naturligvis fast i efterforskningsarbejdet, men vi har ikke nogen mistænke eller anholdte, siger Ewa-Gun Westford, der er talsperson for politiet i Region Syd.

De første meldinger om stenkast på E65 kom i april, og i langt de fleste tilfælde er det danske biler, som er blevet ramt af kastene, som virkelig tog fart hen over sommeren.

Politiet er heller ikke kommet nærmere et motiv, og man kan heller ikke sige, hvorfor kastene tilsyneladende er stoppet.

- Det er også en ting, vi ikke har svaret på endnu. Men vi spekulerer selvfølgelig. Det er dog ikke spekulationer, som vi går ud med. For hvis vi gør det, så kan det godt ende med at blive lidt af en sandhed, siger Ewa-Gun Westford.

Det er tidligere blevet rapporteret, at det var på strækningen mellem Skurup og Ystad - markeret med sort - at mange af stenkastene fandt sted.

Nervøse bilister

Den pågældende strækning benyttes især af danskere, der skal til og fra Bornholm, og de mange episoder har gjort mange af bilisterne nervøse.

En af dem er pendler Adam Kofoed Månsson, som i sommer blev ramt af en genstand to gange på bare tre uger, og derfor tog han en omvej.

- Jeg har ikke modet til at tage chancen. Jeg tør ikke at køre vejen længere, sagde han til DR Nyheder i juni.

I dag kører Adam Kofoed Månsson oftest stadig en omvej.

- Jeg har faktisk kørt en omvej siden. Jeg er stort set lige begyndt at køre motrovejen igen. Jeg synes stadigvæk, at det her er noget rigtigt rod.

Adam Kofoed Månsson bor i Køge, men arbejder på Bornholm, hvilket kræver, at han tager turen gennem Skåne en til to gange ugentligt.

Få dage før den 21. august, da den seneste episode fandt sted, kørte han gennem E65.

- Så tænkte jeg, at det må jeg hellere stoppe med og køre en anden vej. Men nu er jeg så småt begyndt at køre på motorvejen igen. Det er jo den hurtigste vej, og så tænker jeg også på lokalbefolkningen i alle de små byer, man så er nødt til at køre igennem, fordi der er nogen, der ikke kan opføre sig ordentligt.

Hvis han har sine børn med i bilen, holder han sig fra motorvejen.

Svensk politi har tidligere vurderet, at stenkast mod danske biler udgør omkring 95 procent af alle sager på strækningen.

Forruden på danske Adam Kofoed Månssons bil efter den blev ramt af en sten på motorvejen i Sverige.

Taler med dansk politi

Stenkast fra broer mod biler på motorvejen ses også med jævne mellemrum i Danmark.

Blandt andet på Fyn, hvor det for fem år siden endte fatalt, da en tysk familie blev ramt af stenkast på Fynske Motorvej. En kvinde døde, mens en mand blev svært invalideret.

Dengang blev der kastet to betonfliser, der var cirka 30 kilo tunge, og to mindre sten på hver 9,5 kilo. Gerningsmændene er aldrig blevet fundet, men alligevel er det oplagt for svensk politi at tale med Fyns Politi, fortæller Ewa-Gun Westford fra politiet i Region Syd.

- Vi er i dialog med dansk politi. Vi kommunikerer både med Rigspolitiet og Fyns Politi. På Fyn har de haft problemer med stenkast, og de har arbejdet med det her, så det handler om, at vi udveksler informationer og erfaringer, siger Ewa Gun-Westford.

Hos Fyns Politi bekræfter man, at man har taget en snak med de svenske kolleger.

- Vi har talt med svensk politi for at høre, om der var sammenfald i frengangsmetoderne på den svenske og den fynske del. Formentligt er det dog ikke tilfældet, for på Fyn har det som udgangspunkt været kast fra broer, hvorimod det tyder på, at kastene er sket fra åbent land på jorden i Sverige, fortæller politikommissær Jack Liedecke.

I sagen fra Fyn i 2016 var parrets søn også i bilen. Han slap dog uskadt fra stenkastet.