Plummer-firma beskyldt for svindel

DRs generaldirektør Kenneth Plummer er samtidig bestyrelsesformand i et firma, som i flere sager har udbetalt erstatninger for plagiering.

Kenneth Plummer vil i dag trække sig fra posten som generaldirektør i DR, erfarer DR Nyheder. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

Generaldirektør i DR, Kenneth Plummer, er involveret i en virksomhed, som mindst seks gange på de seneste syv år er blevet beskyldt for at producere ulovlige kopier.

Han har siden 2007 været bestyrelsesformand for firmaet Ronald A/S, der producerer blandt andet smykker og tøj, og som altså har været indblandet i flere kopi-sager.

I fire tilfælde har virksomheden indgået forlig og har givet designere erstatning i sager, hvor Ronald A/S havde krænket deres ophavsret.

Det skete senest for to måneder siden, hvor designeren Zarah Voigt fik erstatning, fordi Ronald A/S havde kopieret hendes halskæder.

Sat i system

Og plagieringen og kopier er en del af virksomhedens forretningskoncept, siger en tidligere ansat til DR Nyheder i dag.

- Det er plagiering af designvarer, og det er sat i system, siger den tidligere medarbejder, som ønsker at være anonym af hensyn til sit nuværende arbejde.

- Salgskonsulenter fra større butikskæder fik præsenteret de unikke designprodukter i vores showroom. Herefter bestilte de varerne og vi gik ud og fik lavet kopier af de originale produkter. Fortjenesten er langt større end de småerstatninger, vi måtte udbetale.

Har ikke styr over ansvar

Flere eksperter, som DR Nyheder har talt med, mener, at det er stærkt problematisk for DRs generaldirektør Kenneth Plummer, at han sidder som bestyrelsesformand i en virksomhed, der gentagne gange overtræder design- og varemærkelovgivningen.

- Det bidrager til billedet af en leder, der ikke har styr på ansvar og forpligtelser, siger Bent Meier, som er lektor i ledelsesfilosofi ved Copenhagen Business School.

- En topchef i en offentlig virksomhed bør være langt mere opmærksom på, at han ikke i kraft af et bestyrelsesformandskab ved siden af gør sig sårbar eller blåstempler en adfærd, som den Ronald A/S udfører.

DR Nyheder har flere gange forgæves at forsøgt at få en kommentar fra generaldirektør Kenneth Plummer.

Det fremgår af DRs årsrapport, at Plummer er bestyrelsesformand i Ronald A/S, men DR Nyheder har ikke kunnet få oplyst, om han har søgt om tilladelse til bijobbet i Ronald A/S.

DR Nyheder har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Ronald A/S.

(Foto: © Jacob Ehrbahn)

Zarah Voigt er en af de designere, der har fået erstatning, efter hendes smykker blev kopieret. Zarah Voigt har designet smykket til venstre.