Før var det en fredfyldt oase, som kun de færreste kendte til.
Men siden spillet Pokémon Go kom til Danmark tidligere på året, har Det Kongelige Biblioteks have i hjertet af København mere lignet en banegård.
Det siger Birgitte Possing, der er professor og dr. phil ved Rigsarkivet.
- Jeg er selv blevet løbet over ende, når jeg har gået der. Pludselig er der 50 unge, som med et brøl kommer spænende rundt om hjørnet. Og hvis man trækker med en cykel, så kan man blive væltet, siger hun.
Ønsker at styrelse griber ind
I haven er der adgang til seks såkaldte PokéStops, som ofte er placeret ved kulturelle og historiske steder.
PokéStops har tidligere skabt problemer andre steder, blandt andet er området omkring mindesmærket for Holocaust i Berlin blevet fjernet fra spillet. Det samme gælder en beskyttet strand i det vestlige Holland.
Birgitte Possing ser gerne, at den ansvarlige myndighed - Slots- og Kulturstyrelsen - sætter begrænsninger eller går i dialog med firmaet bag Pokémon Go for at få fjernet monstrene.
Men Slots- og Kulturstyrelsen har ikke tænkt sig at sætte begrænsninger for spillerne - hverken i Bibliotekshaven eller andre steder.
Toiletvogne og skraldespande koster dyrt
Tværtimod har man opstillet mobile toiletvogne og sat ekstra skraldespande op for at kunne håndtere de mange unge mennesker, der nu færdes i haven. Der er også ansat en ekstra vagt til at passe på området.
Det koster 3.000 til 4.000 kroner om dagen og op mod 1,2 millioner om året.
I sommermånederne var der op mod 500 personer i Bibliotekshaven ad gangen, når der var flest. En stor del af dem var Pokémon-jægere.
Slots- og Kulturstyrelsens pressevagt oplyser, at man er glad for de mennesker, der benytter Bibliotekshaven, uanset om det er folk, der læser en bog på bænken, drikker en øl efter fyraften eller jager små monstre.
/ritzau/