Politi antager at have dræbt gerningsmanden

Intet tyder på, at der har været andre gerningsmænd, siger politiet. Dog skal meget stadig undersøges.

Tidligt søndag morgen skød og dræbte politiet en person på hjørnet af Svanevej og Frederikssundsvej i København. (Foto: © privatfoto, DR)

Politiet arbejder med en antagelse om, at de har skudt den person, som har skudt flere personer i København. Det fortæller politiet til en kort pressebriefing søndag morgen.

- Foreløbig er det vores antagelse, at den mand, som vi har fat i, og som nu er dræbt af politiet, er den gerningsmand, som klokken 15.33 (lørdag, red.) med et automatvåben beskød de mennesker, der befandt sig ude ved Krudttønden, siger politiinspektør Jørgen Skov.

Dog understreger politiet, at der stadig er et stort efterforskningsarbejde i gang efter angrebene mod kulturhuset og en synagoge i København, og derfor vil politiet stadig være meget synlige i bybilledet i København.

Ender med at blive skudt

Politiet bygger deres antagelse på videoovervågning.

- De har kunnet klarlægge en færden af en person, som angiveligt har lavet de her tre hændelser - eller tre, hvor den sidste så er episoden, hvor han åbner ild mod politiet og ender med at blive skudt af politiet, siger Jørgen Skov.

Fulgte ham på videoovervågning

Politiet fortalte ved pressebriefingen, at de har fulgt mandens færden fra gerningsstedet ved Krudttønden på Østerbro og kan se, at han - efter at have frarøvet en kvinde sin bil - kørte mod Borgervænget bag Kildevældsparken på Østerbro.

- Og på videoen ved Borgervænget kan man se personen gå over på Kildevældsskolen, hvor vi på deres overvågning kan se ham foretage et telefonopkald, fortæller Jørgen Skov.

Manden ringede angiveligt efter en taxa, for kort efter kom der en taxa og samlede ham op og kørte ham ud til en adresse i Københavns nordvestkvarter.

- Vi har under afhøring af den her taxachauffør fundet frem til en adresse (...) hvor han sætter personen af, siger Jørgen Skov.

Råber ham an

Manden ankom til adressen klokken 16.15, og så forlod han stedet igen cirka 20 minutter senere. Det kan politiet se ved hjælp af videoovervågningen i ejendomskomplekset. Politiet var i området fra klokken 23 lørdag aften.

Og så dukkede han op klokken 04.50 søndag morgen.

- Hvorefter vi følger efter ham og råber ham an, og det kommer til skudveksling, hvor han åbner ild med politiet, siger Jørgen Skov.

Manden skød flere gange mod politiet, som skød og dræbte ham. Det var Politiets Aktionsstyrke, der stod bag de dræbende skud.

Stort arbejde tilbage

Politiets antagelse betyder dog ikke, at betjentene nu kan trække sig tilbage til kontorerne efter det, som inspektørerne selv kalder for " en af de største uvarslede politioperationer i nyere tid".

Politiet har stadig et stort efterforskningsarbejde foran sig, siger politiinspektøren.

- Der er forskellige ting, der lige nu indikerer, at det er den rigtige mand, vi har fat i. Vi er selvfølgelig nødt til at undersøge, om han var alene om det. Der er ikke noget, der tyder på, at der har været medgerningsmænd, men det er selvfølgelig noget, vi er nødt til at undersøge, siger Jørgen Skov.

Derfor sidder betjente lige nu og ser overvågningsbilleder af mandens færden: Både inden han kom til Krudttønden, og hvordan hans færden hænger sammen med attentatet mod synagogen i Krystalgade.

Netop angrebet mod synagogen, og mandens færden i tidsrummet mellem lørdag eftermiddag og søndag tidlig morgen fortalte politiet ikke om i detaljer.

Politiet vender tilbage

Selv om politiet ikke regner med, at han handlede sammen med andre, er det nødvendigt at undersøge, om hvem han har været i kontakt med før og efter de blodige angreb.

Det var ikke muligt at stille spørgsmål til pressebriefingen, men politiet fortalte, at de snart vil melde yderligere detaljer ud.

To personer er blevet dræbt, og fem betjente er såret under lørdagens angreb på kulturhuset Krudttønden lørdag eftermiddag og angrebet på en synagoge natten mellem lørdag og søndag.