Politi: Bandeopgør overgår rockerkrig

Konflikten mellem rockere og indvandrerbander har på et halvt år budt på lige så mange skudepisoder som hele rockerkrigen i 90erne. Det her er værre, siger politiet.

Natten til mandag var der endnu en skudepisode på Amager. Her døde en og tre andre blev såret af skud. (Foto: Casper Christoffersen © Scanpix)

Konflikten mellem rockere fra Hells Angels og flere indvandrerbander overgår nu i intensitet den store nordiske rockerkrig, som Hells Angels og Bandidos udkæmpede fra 1996 til 1997, vurderer chefpolitiinspektør Per Larsen.

Det skriver Berlingske Tidende.

Politiet i København, Århus og Odense har registreret 40 skudepisoder med tre dræbte og flere livsfarligt sårede, siden august sidste år.

Det var her, hvor den nuværende konflikt mellem personer med

tilknytning
til Hells Angels kontra flere indvandrerbander begyndte.

40 drabsforsøg under rockerkrigen

Til sammenligning bød hele rockerkrigen ifølge

Rigspolitiet
på 40 drabsforsøg og fem drab, skriver avisen.

- Set i det perspektiv taler vi faktisk om en situation, som er tre-fire gange så slem, som det vi oplevede under rockerkrigen. Det er helt vildt, og det er virkelig et incitament til at sige, at nu skal det her stoppes, og derfor træder vi nu også mere på gaspedalen, siger chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns Politi i Berlingske Tidende.

Han henviser hermed til, at politiet nu sender flere betjente på gaden i et forsøg på at bremse konflikten.

Per Larsen fulgte som daværende chefkriminalinspektør i København den store nordiske rockerkrig tæt. Han mener, at den nuværende konflikt er vanskeligere at

håndtere
for politiet:

- Det var nemmere dengang, hvor det var to klart afgrænsede grupper, hvor vi kendte aktørerne, og vidste hvor de boede. I dag har vi et klart billede af den ene side i konflikten, rockerne. Men over for dem står en række grupper, som vi ikke kan kortlægge på samme måde, fordi det simpelthen er så komplekst, det som foregår. Så det er sværere at løse nu end dengang, siger han.

Farlig for udenforstående

Bandekonflikten har vist sig farligere for

civile
udenforstående. Flere uskyldige unge mænd er blevet skudt, fordi de er blevet forvekslet med rockere eller bandemedlemmer.

Det gør bandekonflikten langt alvorligere end rockerkrigen, mener lektor Michael Hviid Jakobsen, der forsker i organiseret kriminalitet på Aalborg Universitet.

- Sandsynligheden for, at den almindelige borger bliver impliceret i det her, er betydeligt større end under rockerkrigen. Det er mere uforudsigeligt, fordi parterne ikke kender hinanden så godt som i rockerkrigen og derfor har svært ved at identificere, hvem der tilhører hvilken gruppe. Det er med til at afføde, at uskyldige og tilfældige mennesker skydes ned. Det skete jo ikke i rockerkrigen, for der gik parterne bevidst kun efter dem med rygmærker, siger Michael Hviid Jakobsen i Berlingske Tidende..

Den store nordiske rockerkrig blev bremset i 1997, da Hells Angels og Bandidos indgik en fredsaftale, som blev forhandlet på plads med advokat Thorkild Høyer som mægler.

Både Per Larsen og Michael Hviid Jakobsen vurderer, at den mere diffuse struktur i bandekonflikten gør det vanskeligere at mægle en fredsaftale på plads:

- Vi vil være meget villige til at understøtte en eventuel mæglingsproces, men det er meget svært at se, hvilke parter der skal tale sammen. Det er meget fragmenteret og komplekst," siger Per Larsen i Berlingske Tidende.

Facebook
Twitter