Politi bruger 50.000 timer på at bevogte rockere

Der vil blandt andet være skarpskytter på tagene, når Danmarkshistoriens største rockerretssag ruller.

Brian Sandberg er en af de mere kendte HA-rockere, som skal i retten i Danmarkshistoriens største retssag. Politiet bruger mange penge på at bevogte retssagen (arkivbillede). (Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Når Danmarkshistoriens største rocker-retsag med Brian Sandberg og 15 andre rockere fra Hells Angels begynder mandag morgen i Glostrup Ret, bliver der også sat Danmarksrekord i bevogtning af en retssag.

Københavns politi oplyser til DR-Nyheder, at det vil kræve 30 politiårsværk at bevogte Glostrup Ret samt køre de tiltalte frem og tilbage til retten.

Da en årsnorm i politiet er 1924 timer, kommer det altså til at koste Københavns politi over 50.000 politimandstimer at bevogte den store rockersag.

- Vi har før haft store sager, der krævede meget bevogtning, men det her er dog ganske specielt, siger efterforskningschefen i sagen, politiinspektør Svend Foldager til DR-Nyheder.

Det særlige vidne

Det enorme sikkerhedsopbud skyldes især tre forhold:

Sagen, hvor de 16 rockere er tiltalt for i alt seks drabsforsøg, kører over hele 61 retsdage, og der falder først dom i slutningen af september.

Sagen er altså uhyre langstrakt og kræver derfor i sig selv mange betjente. Dertil kommer, at politiet vurderer, at der både er risiko for, at de 16 rockere kan finde på at forsøge at stikke af, og at nogle af deres fjender i bandekonflikten kan finde på at angribe dem på vejen til og fra retten.

Der skal derfor bruges et meget stort antal betjente til eskorte. Sidst, men ikke mindst, kommer det til at kræve mange politifolk, når politiets kronvidne skal afhøres.

Meddeler

Det er lykkedes politiet at få en meddeler ind i Hells Angels støtteklub AK81, og sagen i mod de 16 rockere baserer sig især på hans vidneudsagn.

Ifølge både politiet og retten er hans liv i alvorlig fare og i de ti dage, hvor han skal afgive forklaring vil sikkerheden blive sat yderlige op med skarpskytter på tagene og PET's særligt uddannede folk fra livvagtsafdelingen og antiterrorkorpset.

- Det er en særskilt operation, hvor vi på skal kunne sikre hans sikkerhed hele vejen igennem - under transport og i retten. Det er selvfølgelig afgørende for os, at der ikke på nogen måde kan tilstøde ham noget som helst, siger Svend Foldager, der dog ikke ønsker at gå i detaljer i forbindelse med den operation. Efterforskningen koster endnu mereSelv om de 50.000 politimandstimer er Danmarks rekord, så er det faktisk ikke i forbindelse med bevogtningen, at de fleste mandskabstimer er blevet brugt.

Ifølge Svend Foldager har Københavns politiet bruge endnu flere timer på selve efterforskningen - uden at han dog kan sætte et antal på den del:

- Efterforskningen i den her sag har stået på i årevis, så det har kostet meget store mandskabs ressourcer at være nået her til, siger Svend Foldager til DR-Nyheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk