Politi: Det ser ud som om banderne er holdt op med at gå efter tilfældige borgere

Sølvgrå VW Touran kørte i høj fart væk efter skyderi, hvor 30-årigt bandemedlem blev dræbt.

I går blev en person dræbt og to andre såret i forbindelse med bandeskyderi i København. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Politiet ved endnu ikke, hvem gerningsmændene er til gårsdagens skyderi på Nørrebro, der kostede det første menneskeliv i den seneste bandekonflikt i København.

Det fortæller politiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi på et pressemøde i dag.

- Vi har ikke noget om identiteten på gerningsmændene, men det er klart, at det er nærliggende for os at tro, at det her er en del af den igangværende konflikt, som nu har stået op hen over sommeren og efteråret, men måske allerede startede så småt i april måned i år, siger han.

Skyderiet fandt sted på Tagensvej 135 i går ved A&O Hostel nær det sociale boligbyggeri Mjølnerparken på Nørrebro.

Anmeldelsen modtog politiet klokken 19:16, og da politi og ambulancer kom til stedet, fandt de tre personer skudt. En person var ifølge politiet allerede livløs på stedet, mens en anden var hårdt såret. Han er nu stabil. En tredje person blev lettere såret. Han er ifølge DR Nyheders oplysninger udskrevet fra hospitalet.

- Det er formentlig fra den modsatte side af gaden, der bliver afgivet skud hen mod de tre personer. Vi ved ikke endnu, hvilket våben der er anvendt, men det tyder på, at det kan være et automatvåben, og der er afgivet adskillige skud, siger Torben Svarrer.

Politiet kan heller ikke endnu sige noget om, hvorvidt der er brugt mere end et våben. Det skal tekniske undersøgelser fra blandt andet gerningsstedet kaste lys over.

Efterlyser vidner der har set sølvgrå VW Touran

Politiet efterlyser vidner til skyderiet og den bil, der er kørt fra stedet.

- Efter skyderiet forsvinder en sølvgrå VW Touran, som kører fra stedet i høj hastighed. Vi formoder, at der er to til tre personer til stede i bilen, da den kører, siger han.

Cirka tre timer efter får politiet en anmeldelse om, at en bil brænder i Lyngby nord for København.

- Det kunne godt være den pågældende Touran. I hvert fald er det sådan en bil, der brænder, lyder det fra Torben Svarrer.

- Vi søger selvfølgelig vidner, der kan hjælpe os videre med den del af det, tilføjer han.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er de tre personer, som blev skudt, fremtrædende bandemedlemmer fra den gruppering, som holder til i Mjølnerparken på Nørrebro i København.

Det vil politiinspektøren ikke bekræfte, men han understreger, at de tre personer er folk, som politiet kender godt i forvejen fra bandemiljøet.

I april startede bandekonflikten i København. 21 personer er siden sommeren ramt af skud. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Var andre i fare?

Selvom der er mange patruljer i området omkring Nørrebro i København i disse måneder som følge af bandekonflikten, afviser politiinspektøren, at politiet kunne have gjort mere for at stoppe flugtbilen.

- Folk der laver sådanne handlinger her, de har adrenalin godt oppe at køre. De tænker ikke færdselsregler. Det skal politiet gøre. Vi skal tænke på, at det er borgernes sikkerhed. Vi skal ikke være med til at skabe en situation, hvor flere kommer til skade, siger Torben Svarrer.

Politiets efterforskning og afhøring af vidner skal også kaste lys over, om andre personer har været i nærliggende livsfare.

- Så er det en sigtelse for sig over for de pågældende gerningsmænd, siger Torben Svarrer.

Borgere skal passe på sig selv

Han mener, at borgere på Nørrebro i København godt kan færdes trygt på gaden efter mørkets frembrud, men at folk skal tænke sig om.

- Ved de seneste skyderier og hændelser, virker det som om, at dem, man er gået efter, også er målet. Det ser ikke ud som om, man er gået efter tilfældige borgere, siger han.

- Med det i baghovedet, skal man selvfølgelig stadig passe på sig selv, når man færdes. Man kan aldrig vide sig sikker på, om man lige pludselig er et sted, hvor de vælger at skyde, tilføjer politiinspektøren.

I fredags blev lederen af Nørrebrobanden Loyal to Familia, Shuaib Khan, løsladt efter to en halv måneds fængsel. Politiinspektøren vil dog ikke kæde løsladelsen sammen med gårsdagens skyderi, der første til konfliktens første drab.

- Om det har noget at gøre med, at der er en bandeleder, der er blevet løsladt, det synes jeg ikke, man kan drage paralleller til. Den her konflikt var der også, mens den pågældende har siddet i fængsel, siger han.

Politiinspektøren understreger samtidig, at intet peger i retning af, at bandekonflikten for tiden eskalerer.