Politi efter demonstration: Højlydt retorik, men moderat modstand

Selv om retorikken var hård fra moddemonstrationen på op mod 200 personer, var opgaven "overskuelig", fortæller Københavns Politi.

Gruppen For Frihed, som er den danske afdeling af det tyske islamkritiske Pegida demonstrerede på Axeltorv i København, hvor det blev mødt af en større moddemonstration. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Selv om retorikken var hård og konfrontatorisk havde politiet ingen problemer med at holde de to grupper adskilte i dagens demonstration 'For frihed', der blev mødt af en moddemonstration.

Det fortæller politiet, efter de to grupper blev endeligt adskilt mellem klokken 16 og 17.

- Vores opgave var at sikre ytringsfriheden og den lovligt planlagte demonstration på Axel Torv i dag, fortæller Allan Wadsworth-Hansen, talsmand for Københavns Politi.

Gruppen 'For Frihed' hed tidligere Pegida og havde i dag besøg af den britiske Pegida-ledelse, der holdt oplæg for de cirka 100 fremmødte til den islamkritiske demonstration.

Men de omkring 200 moddemonstranter fra Antifascistisk Aktion forsøgte at obstruere demonstrationen med tilråb og afspærring af demonstrationens rute rundt på Vesterbro i København. Men det blev aldrig et større problem for politiet at tøjle aggressionerne, fortæller Allan Wadsworth-Hansen:

- Retorikken var højlydt, men den fysiske modstand var moderat, siger han.

På ruten forsøgte moddemonstranterne at spærre vejen med en menneskekæde, hvor de sortklædte demonstranter stod arm-i-arm. Men de forsøg opløste politiet, der også nåede at have kniplerne fremme.

- Vi anvendte de tiltag, der var nødvendige. Der var tilfælde, hvor moddemonstranterne anvendte kasteskyts, men ingen er kommet til skade, det har alt i alt været overskueligt, siger Allan Wadsworth-Hansen.

Moddemonstranterne blev også fysisk flyttet fra Axel Torv, da stemningen var ved at koge over. Det gjorde politiet for at sikre demonstrationen 'For frihed', fortæller Allan Wadsworth-Hansen.