Politi efter flere sager med farlige stoffer: På tide, at forældre tager ansvar

En 15-årig dreng er død, og to unge piger er indlagt til intensiv behandling efter at have indtaget farlige stoffer.

Forældre til unge skal i højere grad tage ansvar, når det gælder stoffer. Sådan lyder opfordringen fra politiet. (Foto: Nóel Celis © Scanpix)

Forældre til unge, der eksperimenterer med stoffer tager ikke ansvar nok. Sådan lyder meldingen fra politiinspektør i Sydsjællands og Lolland Falsters politi, Kim Kliiver.

Udtalelsen kommer blandt andet efter en sag fra Haslev, hvor en 15-årig dreng, efter at have taget det euforiserende stof MDMA, i går døde.

- Jeg vil kæmpe for, at det ikke bliver naturligt for femten-sekstenårige at eksperimentere med stoffer, men det kræver, at forældrene går ind og påtager sig et ansvar, siger Kim Kliiver.

Ifølge ham er kampen mod stoffer nemlig en bredspektret opgave, som politiet ikke kan stå alene med.

Derfor understreger han, at man som forældre har et ansvar overfor sine unge børn, når det gælder stoffer. Helt konkret efterlyser han mere dialog.

- Det er først og fremmest en forældreopgave, der går ud på tale med sine børn og forklare dem, at man godt kan leve et liv med fest og farver uden at tage stoffer, siger Kim Kliiver.

Efterspørgslen skal bremses

Senest er to piger på 15 og 16 år blevet indlagt til intensiv behandling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Pigerne har formentlig indtaget stoffet MDMA eller et lignende stof, oplyser politiet.

Kim Kliiver medgiver, at politiet har et stort ansvar, når det gælder udbredelsen af stoffer og den organiserede kriminalitet narkohandlen er forbundet med. Men indsatsen har først for alvor gennemslagskraft, når der samtidig bliver gjort noget ved efterspørgslen.

- Vi arbejder målrettet på at ramme den organiserede kriminalitet i rocker-bandemiljøet, men der skal også sættes præventivt ind - efterspørgslen på stoffer skal simpelthen bremses.

- Og her tænker jeg særligt på forældrene, siger Kim Kliiver.

Ikke tegn på mere MDMA

De seneste sager er ifølge Kim Kliiver ikke et udtryk for, at der er mere MDMA i omløb end sædvanligvis.

- Andelen af stoffer, der florerer ligger nogenlunde stabilt. Det, der afgør, hvilke stoffer, der bliver taget er et spørgsmål om, hvad der tilgængeligt og det varierer lokalt siger han, men understreger hvor farligt MDMA kan være.

- Man spiller roulette med sit liv, man risikerer at blive bevidstløst og kan i værste tilfælde dø, siger Kim Kliiver.

I sagen fra Haslev er to unge mænd på 17 år sigtet for at have solgt det euforiserende stof MDMA, der i går kostede en 15-årig dreng livet.