Politi efter Paludan-demonstration: Vi havde ikke forventet, at uromagere ville vende sig mod os

Civile betjente trak våben, da der opstod uroligheder på Nørrebro. Politiet afviser, at der blev affyret skud.

Det kom bag på Københavns Politi, at uromagere også gik til angreb på politiet, da islammodstander og stifter af det højreradikale parti Stram Kurs, Rasmus Paludan, begyndte sin demonstration på Blågårds Plads med en koran i hånden.

Sådan lød det fra Jørgen Bergen Skov, der er chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, da politiet efter flere timers uroligheder på Nørrebro holdt pressemøde foran Politigården.

Politiet greb ind omkring klokken 14.30 søndag, da der blev gjort udfald mod Paludans demonstration, og det udløste ifølge chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov voldsomme angreb mod politiet.

- Vi havde ikke forventet, at folk ville vende sig mod politiet. Vi havde forventet ytringer mod demonstrationen, men ikke at det ville gribe til uroligheder, som dem vi har set i dag, sagde Jørgen Bergen Skov, der påpegede, at urolighederne primært blev skabt af "områdets utilpassede unge og folk med banderelation":

- Vi er ved at få medløberne væk, og vi fortsætter i løbet af aftenen, hvor vi håber, at få styr på gemytterne.

Politiet efterforsker angreb

Indre Nørrebro har dagen igennem stået i flammer, og uroen bredte sig fra Blågårds Plads til Blågårdsgade, Korsgade og Nørrebrogade. Her kastede vrede moddemonstranter blandt andet brosten, cykler og plastikstole mod politiet, der var massivt til stede i området.

I alt er tre personer anholdt i forbindelse med optøjerne. En for angreb på Rasmus Paludan, en for angreb på politibetjente og en sidste for ikke at efterkomme politiets anvisninger.

Jørgen Bergen Skov understreger, at politiet har indsamlet dokumentation af angrebene mod politiet, og at der derfor kan komme flere anholdelser.

- Det stopper ikke her. Vi kommer til at efterforske angrebene og drage gerningsmændene til ansvar for det, de har gjort, sagde chefpolitiinspektøren.

Rasmus Paludan og Stram Kurs har fået forbud mod at demonstrere i området.

Civile betjente trak våben

På aftenens pressemøde bekræftede Jørgen Bergen Skov, at politiet brugte tåregas ved aktionen, og at civile betjente, der var tilstede på Nørrebro, trak våben. Han understreger dog, at der ikke blev affyret skud.

- Vi har civile i området, som skal forsøge at udpege gerningsmænd. Der sker det, at de på et tidspunkt kommer i knibe og bliver trængte, og der ender de med at trække deres tjenestevåben. Men der er ingen af dem, der afgiver skud.

Københavns Politi har ikke kendskab til, at der skal være andre tilskadekomne end én enkelt person, der fik en brosten i hovedet, da der opstod uro. Optøjerne er dog ikke overstået.

Indtil der er ro over Nørrebro, vil politiet være talstærkt tilstede, oplyser Københavns Politi, der også har aktiveret kriminalpræventive medarbejdere, der "har godt tag i de unge".

Jørgen Bergen Skov opfordrer folk til at blive indendøre og holde sig væk fra områder, hvor der fortsat er uro og ildspåsættelser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk