Politi efterforsker læk af klimaplan

Københavns Politi undersøger muligt brud på tavshedspligt ved læk af dokument til Politiken.

Københavns Politi efterforsker, om der er sket et lovbrud i forbindelse med et læk af en klimaplan fra regeringen, som blev bragt i Politiken sidste år. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Opdatering 21.12.20: Københavns Politi oplyser, at sagen vedrørende overtrædelse af straffelovens § 152 om brud på tavshedspligten er påtaleopgivet. I stedet er der rejst tiltale for tyveri af en computer fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Politiet efterforsker, om der er sket et lovbrud i forbindelse med et læk af en klimaplan fra regeringen, som blev bragt i Politiken sidste år.

Ifølge TV2’s oplysninger er det Økonomi- og Indenrigsministeriet, der har anmeldt lækket.

Københavns Politi bekræfter over for DR Nyheder, at en sag om overtrædelse af straffelovens § 152 efterforskes, men har ingen yderligere kommentarer.

Beskytter kilde

Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, bekræfter ligeledes, at mediet har modtaget en henvendelse fra politiet.

- Vi har fået en henvendelse om, at de ønsker oplysninger om den konkrete sag, og vi har sagt, at vi ikke kan bidrage af hensyn til kildebeskyttelse, siger Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, til DR Nyheder.

Han siger desuden, at Politiken har bragt oplysningerne, fordi de ifølge chefredaktøren har "væsentlig samfundsmæssig interesse".

Sagen drejer sig om en historie, Politiken bragte i juli 2018 under overskriften 'Lækket regeringsnotat afslører 20 tiltag til ny klimaplan'.

Artiklen var baseret på det interne regeringsnotat med forslag fra syv ministerier.

Økonomi- og Indenrigsministeriet har ingen kommentarer til sagen.

Juraprofessor: 'Kan være ulovligt'

Straffelovens § 152 fastslår, at “den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil seks måneder.”

Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, siger til DR Nyheder, at "det er muligt, at lækket kan være i strid med tavshedspligten".

- Interne overvejelser kan være omfattet af tavshedspligten. Man skal kunne lave planer, uden at en embedsmand sender det ud af huset, siger professor Sten Bønsing.

- Men jeg har ikke selv set dokumenterne, så jeg kan ikke sige med sikkerhed, om der er sket noget strafbart, tilføjer Sten Bønsing.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk